Hevige kritiek op tv-zender die slachtoffers AirAsia-vlucht live in beeld bracht

In een crisiscentrum op de luchthaven van Surabaya volgen familieleden van de slachtoffers het nieuws over de zoektocht.
AP In een crisiscentrum op de luchthaven van Surabaya volgen familieleden van de slachtoffers het nieuws over de zoektocht.
Vanmorgen zijn in de Javazee vermoedelijke resten gevonden van de vermiste AirAsia-vlucht. Op foto's zijn beelden te zien van reddingsvesten, een noodglijbaan en een vliegtuigdeur. Verschillende televisiezenders kregen echter hevige kritiek nadat ze ook de beelden toonden van een half ontkleed drijvend lichaam.

De Indonesische televisiezender TV One zond livebeelden uit van de reddingsteams die de gevonden voorwerpen in de Javazee, voor de kust van Borneo, onderzochten.

Simultaan met de beelden van gevonden voorwerpen en drijvende lichamen, toonde de zender ook de reacties van familieleden van slachtoffers, die meekeken. In een crisiscentrum van de luchthaven van Surabaya zitten familieleden van de passagiers verzameld. Op zes grote televisieschermen volgen ze de nieuwsberichten over de zoektocht naar het vermiste vliegtuig.

TV One vertoonde onder meer livebeelden van een half ontkleed drijvend lichaam.
EPA TV One vertoonde onder meer livebeelden van een half ontkleed drijvend lichaam.

"Per ongeluk"

Sommigen onder de familieleden waren zo erg aangedaan door de beelden dat ze op een draagberrie moesten worden afgevoerd.

Ook andere nieuwskanalen namen de beelden over. Via sociale media kwam daarop bijzonder veel protest. ChannelAsia excuseerde zich later op Twitter voor de beelden die "per ongeluk" getoond waren.