Hevige brand verwoest kathedraal in Manhattan

Twitter
In Manhattan is gisteravond een historische kerk in vlammen opgegaan. Na de viering van het Servisch-orthodoxe paasfeest brak er brand uit in de kathedraal van de heilige Sava in Flatiron, meldt NBC New York.

Meer dan 700 gelovigen hadden in de kathedraal eerder op de dag nog de paasviering bijgewoond. De conciërge had het vuur opgemerkt en liep de kerk binnen in een poging om het te blussen maar hij moest voor de vuurzee op de loop gaan. De man liep een lichte rookvergiftiging op, meldt nieuwszender NBC.

De parochianen keken in verslagenheid toe hoe het vuur immense schade aanrichtte. "De kerk betekent alles voor mij. Ik was hier nog een paar uur geleden om er Pasen te vieren en nu dit", huilde parochiaan Jovana Djurdjevic. Priester Djokan Majstorovic had het over een ware nachtmerrie. Hij werd bij aankomst door de brandweer op een veilige afstand gehouden.

"De kerk is volledig verwoest", aldus Daniel Nigro van de brandweer. Delen van het dak zijn ingestort en de buitenmuren staan te wankelen. De neogotische kathedraal was een werk van architect Richard M. Upjohn dat in 1943 in handen kwam van de Servisch-orthodoxe kerk. De kathedraal werd in 1968 uitgeroepen tot een van de bakens in de stad.

Volgens de brandweer kunnen de restanten van het gebouw op elk ogenblik instorten. "Deze kerk bracht iedereen wat dichter bij elkaar. Dit is een echte nachtmerrie. Mijn hart is gebroken", besluit Djurdjevic.