Hevige aardbeving veroorzaakt instorting van gebouwen op Taiwan: 4 doden, veel vermisten en 243 gewonden

AFP
Een aardbeving met een kracht van 6,4 op de schaal van Richter heeft het eiland Taiwan hevig door elkaar geschud.  Vooral in de nabije omgeving van de stad Hualien zijn gebouwen ingestort en wegen beschadigd, zo melden lokale media. Ook een hotel is zwaar getroffen. Er vielen zeker vier doden en 243 gewonden, van wie enkelen zich in kritieke toestand bevinden. Dat melden de autoriteiten in een mededeling aan de pers. Reddingswerkers zijn koortsachtig op zoek naar ongeveer 85 mensen die worden vermist.

De beving deed zich kort voor middernacht plaatselijke tijd voor, zo meldt de Amerikaanse seismologische dienst USGS. Het epicentrum lag 20 kilometer ten noordoosten van Hualien, op een diepte van minder dan tien kilometer.  Foto's op sociale media tonen de aanzienlijke schade die werd aangericht.  

In Hualien aan de oostkust wonen ongeveer 100.000 mensen. Twee bruggen in de stad zijn als gevolg van de aangerichte schade afgesloten. Veel wegen zijn door scheuren onbegaanbaar.  Ongeveer 40.000 huizen zitten door de aardschok zonder stroom en water. 

Reddingswerkers zijn druk in de weer met het bevrijden van mensen die vastzitten in het  Marshall Hotel dat deels is ingestort. Zowat 116 gasten konden tijdig worden geëvacueerd. Intussen zouden nog drie mensen in het elf verdiepingen tellend hotel opgesloten zitten. Een van de reddingsoperaties richt zich op een flatgebouw van twaalf verdiepingen dat door de beving deels is weggezakt en gevaarlijk overhelt. Reddingswerkers proberen het pand te stutten. Het is onduidelijk hoeveel mensen er in het gebouw waren.

De voorbije dagen beefde de aarde al verschillende keren in de regio. Taiwan, een eiland gelegen op het raakpunt van twee tektonische platen, is structureel goed uitgerust om het effect van bevingen op te vangen.

Een beschadigd gebouw in Hualien
EPA Een beschadigd gebouw in Hualien
Het Marshal Hotel in Hualien
AFP Het Marshal Hotel in Hualien
REUTERS
AFP
REUTERS
REUTERS
REUTERS
REUTERS
REUTERS
AFP2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Jozef Louis

    Japan is goed uitgerust en logistisch en Qua infra structuur ideaal voorbereid. Heel Taiwan is een stort en vele gebouwen, zeker in die vuilhoop van Hualien zijn kaartenhuisjes. Mijn medeleven aan slachtoffers en gewonden en familie maar een verrassing kan het niet zijn

  • magda de munck

    Overal in de wereld is er miserie!