Het zeewater in Spanje was nog nooit zo warm (en waarom dat een probleem is)

EPA
Het zeewater in de Golf van Biskaje en de Middellandse Zee was nog nooit zo warm. In de Spaanse stad Tarragona klom in juni de temperatuur zelfs tot 27 graden. En dat vormt volgens biologen een groot probleem voor het leven in het water.

De metingen van 2007 en 2017 tussen 1 en 22 juni tonen stijgingen aan die schommelen tussen 0,5 en 2,5 graden. De situatie in Tarragona is het meest verontrustend, daar bedroeg de temperatuur meer dan 27 graden.

Klimatoloog Ana Casal legt aan de Spaanse krant El País uit dat zeewater in alle badsteden aan de Spaanse kust is gestegen. "Op sommige plaatsen gaat het zelfs om 3 tot 3,5 graden. We maken ons ook veel om de streek rond Murcia, Valencia en Alicante. De diepzee warmt trager op, in het ondiepe water aan de kust zijn de temperaturen hoger in juli en augustus. Maar hoe dieper je gaat, hoe later op het jaar de opwarming gebeurt. Daar zullen we de temperatuurstijging pas in het najaar opmerken."

Getty Images

Fauna en flora

Professor aan de universiteit van Oviedo José Louis Acuna waarschuwt dat de stijging het leven in de zee kan kapotmaken. "In de golf van Biskaje waar steeds vaker de temperatuur boven de 20 graden stijgt, zijn 'bossen' van macroalgen de laatste tien jaar praktisch verdwenen."

De expert legt uit dat de verandering ook heel wat diersoorten in problemen kan brengen. "Mediterrane schildpadden laten zich leiden door de temperaturen van het water. Ook lokken de warmere temperaturen andere diersoorten. In de golf van Biskaje zie je nu vissen die erg typisch voor meer zuiderse wateren zijn. Dit probleem treft vooral de Middellandse Zee, waar er tussen de 775 en 1000 exotische indringers leven, zo blijkt uit de meest recente studies."

EPA3 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


  • john smits

    Nog nooit zo warm? Men meet amper 100j de temperatuur.dus sinds de metingen.maar dat lokt geen clickbites he

  • Anonymous Anonymous

    Dat komt door al die waterplassers!

  • Johan Dullens

    daar steeg de temperatuur tot meer dan 27 graden in vergelijking met de temperatuur gemeten in juni vorig jaar. Inderdaad, deze appel is ook veel groener dan zwart....