Het vrouwenleger van Kim Jong-un: gedrilde ellende

REUTERS
Perfect in harmonie als robots: zo marcheerden honderden vrouwelijke soldaten over het Kim II-sung plein in Pyongyang om de zestigste verjaardag van het einde van de Koreaanse oorlog te vieren. De vrouwelijke touch ontbreekt niet, met een kortgerokt uniform en comfortabele hakjes. De lengte van het kapsel ligt tot op de millimeter vast.

Zo'n uitstraling van eensgezindheid is uiteraard het gevolg van honderden uren drill, waarbij de nekken zelfs met touw aan elkaar vastgemaakt worden. Het aantal medailles op de rechterborst symboliseert hun staat van dienst.

Meer dan tien procent van het leger bestaat uit vrouwen, sommige rapporten spreken zelfs van veertig procent. Dat hoge aantal is het gevolg van de hongersnood in de jaren negentig, waarbij duizenden soldaten omkwamen of deserteerden. De dames moesten dan maar het gat opvullen...

Het brainwashen begint al op de schoolbanken: Engelse werkwoorden vervoegen doen ze met voorbeelden als 'We are killing Americans' of 'We have killed Americans'. Daarnaast staat jaarlijks ook nog driehonderd uur paramilitaire training op het programma.

REUTERS
REUTERS

Lijfstraffen
Alle rekruten moeten het land drie tot vijf jaar dienen. In de eerste maand wordt nog duchtig getraind, met af en toe lijfstraffen erbovenop. Hun dag begint om 5 uur 's morgens en eindigt niet voor 22 uur. Maaltijden bestaan uit een dagelijkse portie van 650 tot 750 gram rijst. Tijdens de hele periode mogen ze het leger één keer verlaten, bijvoorbeeld om te trouwen of de begrafenis van vader of moeder bij te wonen. De meesten bewaken militaire installaties in hun dorp, al worden ze ook steeds meer ingezet in de frontlinie.

Hoewel de mannen gescheiden leven van de vrouwen is ook seksueel misbruik schering en inslag. Vrouwelijke rekruten die aan de nachtmerrie wisten te ontsnappen, beweren dat hun oversten hen gebruikten als seksslaafjes. Wie buiten de lijntjes kleurt, dreigt -samen met haar ouders- levenslang in strafkampen te verdwijnen. Geen wonder dus dat de parade van het voorbije weekend tot op de centimeter correct was.

REUTERS