Exclusief voor abonnees

Het vergeten verhaal van het eerste Joodse transport naar Auschwitz: 999 onschuldige meisjes werden met een smoes in de val gelokt

Twee van de vijf meisjes op deze foto - genomen in Humenné, Slowakije rond 1936 - werden op 25 maart 1942 naar Auschwitz gestuurd, als onderdeel van het eerste officiële transport van Joden naar het vernietigingskamp. Anna Herskovic (tweede van links) noch Lea Friedman (vierde van links) overleefden.
Familie Grosman en familie Gross Twee van de vijf meisjes op deze foto - genomen in Humenné, Slowakije rond 1936 - werden op 25 maart 1942 naar Auschwitz gestuurd, als onderdeel van het eerste officiële transport van Joden naar het vernietigingskamp. Anna Herskovic (tweede van links) noch Lea Friedman (vierde van links) overleefden.
Het is 25 maart 1942. Vanuit Slowakije vertrekt een trein naar Auschwitz. Aan boord zitten geen verzetsmensen, misdadigers of krijgsgevangenen, maar wel 999 onschuldige Joodse meisjes. Met een smoes zijn ze in de val gelokt. Het is het eerste officiële Joodse transport naar het uitroeiingskamp. Slechts enkelen zullen terugkeren. Dit is hun aangrijpende verhaal.

Je hebt 5% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Krijg onbeperkt toegangLees alle artikels op HLN.be en in de app
 • Lees 4 weken gratisNadien slechts €6,95 per 4 weken
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • vangeel guido

  Inderdaad het gebeurt nog.

 • Liliane Geldhof

  Ja nu kunnen we niet meer wegkijken om dan later te zeggen" Wir haben es nicht gewusst : Nu kijkt de ganse wereld toe en ipv eens samen te werken en echte oplossingen te vinden zodat er wereldvrede is en niemand nog hoeft te vluchten dan zijn vele problemen al van de baan en samen maatregelen zoeken om de natuur onze planeet te beschermen..Dan zou deze wereld eindelijk in orde zijn ..Maar de hebzucht en materialisme maakt dit alles teniet..Helaas...

 • Carla Van Geel

  Opdat deze onmenselijkheden nooit meer zouden herhaald worden zijn herhalingen ervan nodig. Omdat antisemitisme de laatste tijd, terug van nooit weggeweest, is. Omdat nieuwe generaties recht hebben op informatie over de manipulatie die een hele bevolking onderging en ze nooit meer zouden moeten zeggen : "we wisten het niet"

 • Manu Claes

  Of het nu 50, 75 of 200 jaar geleden is. Dit Mag nooit worden vergeten. Enkel door dit onder de aandacht te blijven brengen kunnen we herhaling - misschien - vermijden.

 • Nicole Aerts

  Intriest en eigenlijk weinig bestraft geweest.