Het populairste nieuwjaarscadeau bij Noord-Koreanen? Crystal Meth

Illustratiebeeld
Photo News Illustratiebeeld
Zoals vele oost-Aziaten vieren de Noord-Koreanen momenteel het Chinese Nieuwjaar. Om dat feest – dat ook wel eens Lentefeest wordt genoemd - te vieren, wisselen burgers cadeaus uit. Geen boeken, snoep of gadgets zoals bij ons, maar wel Crystal Meth (methamfetamine).

Het geven en gebruiken van methamfetamine - een verslavende amfetamine en oppeppende drug – is sterk ingeburgerd in Noord-Korea. Gebruikers injecteren of snuiven de drugs alsof ze een sigaretje roken, zonder enige vorm van gêne. “Noord-Koreanen beschouwen methamfetamine als een energierijke drug, vergelijkbaar met koffie en Red Bull”, aldus Andrei Lankov, Korea-expert aan de University in Seoul (Zuid-Korea). “Alleen is het veel krachtiger dan de bekende energieboosters.”

De misvatting dat de drugs simpelweg meer energie leveren, markeert een “significantie onderschatting” van de gevaren van het drugsgebruik. Dat is te wijten aan onvoldoende kennis over de verslavende en zelfs dodelijke effecten van de drugs.

Japanse bezetting

Methamfetamine werd voor het eerst in Korea geïntroduceerd tijdens de bezetting van Japan (1910-1945). Die introductie liep een vaart want een tijdje later - tijdens de Tweede Wereldoorlog - voorzag het Noord-Koreaanse leger al methamfetamine voor de soldaten. Enkele tientallen jaren later, in de jaren 90, startte de Noord-Koreaanse overheid zelf met het produceren van de drugs: een welgekomen inkomstenbron.

(Lees verder onder de foto)

Crystal Meth of methamfetamine
AP Crystal Meth of methamfetamine

Grote inkomstenbron

En groot waren de drugsinkomsten aanvankelijk ook. Door een falend gezondheidsbeleid en te weinig medische voorzieningen, gebruik(t)en vele Koreanen de drugs immers als alternatief voor degelijke medicamenten. Geen wonder dat de Noord-Koreaanse overheidsdiensten hun handeltje zo’n twintig jaar in stand hielden.

Omstreeks 2015 zetten de overheidsdiensten de productie gedeeltelijk stop waardoor er talrijke kleinschalige producenten Crystal Meth gingen fabriceren en verkopen. Zo kunnen de drugs nog steeds massaal gekocht en verkocht worden, onder andere als nieuwjaarscadeautje. Vooral hardwerkende arbeiders zijn verzot op de drugs. De vele uren die ze werken, worden dankzij methamfetamine een stuk draaglijker. 

Focus op nucleaire kernwapens

Greg Scarlatoiu, de directeur van het Comité voor Mensenrechten in Noord-Korea, zegt dat het regime van Kim Jong-zijn middelen nu vooral inzet voor de ontwikkeling van een nucleair programma. “En zolang drugs geen belangrijk agendapunt zijn voor het Noord-Koreaanse beleid, staat de overheid toe dat de verslavende middelen gebruikt worden.”

(Lees verder onder de video) 

Lunar New Year

Het Chinese nieuwjaar (Lunar New Year) wordt gevierd op de eerste dag van de Chinese kalender, en dat feest wordt vijftien dagen lang onafgebroken voortgezet. Dit jaar startte het nieuwjaarsfeest op 5 februari. Naar goede gewoonte gingen de burgers - gehuld in kleurrijke kledij - naar buiten om er de traditionele leeuwen- en drakendansen uit te voeren. 

Het wordt trouwens niet alleen door de Chinese gemeenschap gevierd maar ook door Noord-Koreanen, Tibetanen, Vietnamezen en Mongolen. 

REUTERS
EPA
Photo News1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • johanneke li

    Dat er een hoek af was in N-K was wel duidelijk!