Ga naar de mobiele website
^ Top

Het opwindendste klokje ter wereld gaat onder de hamer

Het superhorloge heeft 33 functies die worden aangegeven met 24 wijzers, acht indicatoren en twee wijzerplaten. Na de voltooiing heeft slechts één horloge het aantal functies overtroffen: de Vacheron Constatin Ref. 57260, met 57.
AFP Het superhorloge heeft 33 functies die worden aangegeven met 24 wijzers, acht indicatoren en twee wijzerplaten. Na de voltooiing heeft slechts één horloge het aantal functies overtroffen: de Vacheron Constatin Ref. 57260, met 57.
Verzamelaars liggen al weken in katzwijm. Morgen gaat de Calibre 89, een uiterst ingewikkeld zakhorloge, onder de hamer. Voor mogelijk een recordprijs van tientallen miljoenen.

Met de aankoop van de Calibre 89 slaat de absolute horlogefreak een dubbelslag. Hij bezit het opwindendste klokje ter wereld, van het allerberoemdste horlogemerk, Patek Philippe. "Dit is de heilige graal in de wereld van de horloges. De mooiste ooit vervaardigd", zegt de Nederlandse klokken- en horloge-expert Antoon Gaemers. "De Calibre 89 is het paradepaardje van de Rolls-Royce onder de horloges."

Met de Calibra vierde het Zwitserse horlogehuis zijn 150ste verjaardag, in 1989. Patek Philippe wilde laten zien waartoe het in staat was. Het resultaat was het ingewikkeldste mechanische instrument dat door mensenhanden is gemaakt. Het heeft liefst 33 functies waaronder een unieke kalender voor Pasen. Een ongelooflijk staaltje van vakmanschap omdat de datum van het paasfeest elk jaar anders is.

"Het is smullen. Dit horloge heeft ook een eeuwigdurende kalender, dubbel slagwerk, planetarium, maanstand, een dubbele chronograaf. En meer. Het kan niet op", zegt de registertaxateur en eigenaar van een familiebedrijf in Den Haag dat sinds 1877 naam maakt met de verkoop en restauratie van uurwerken.

Lust

Volgens Gaemers, die enkele bijzondere Pateks in zijn privébezit heeft, is het een lust om zo'n mooi uurwerk te bezitten. "Ik zou nu graag mee bieden, maar deze Calibre kan ik me niet veroorloven", zegt de liefhebber met een schaterlach.

Mogelijk wordt de Calibre 89 morgen het duurste zakhorloge ter wereld. Dat record is nu voorbehouden aan de 'Henry Graves', eveneens van Patek Philippe. Dit zakhorloge, met 24 functies, werd vernoemd naar de Amerikaanse miljardair voor wie het in 1933 werd gemaakt. In 2014 bracht het uurwerk 23,237 miljoen Zwitserse frank op. Kenners voorspellen dat er nu ook tientallen miljoenen zullen worden geboden.

Van de Calibre 89 bestaan slechts vier stuks. Het geelgouden exemplaar gaat nu ter veiling. De andere drie zijn respectievelijk van platina, witgoud en roze goud. Alle vier zouden ze in het bezit zijn gekomen van prins Jefri, de spilzieke broer van de sultan van Brunei. Toen zijn investeringsfonds in de jaren 90 in elkaar stortte, viel het setje uiteen. De namen van de (ver)kopers bleven geheim. Ook toen de Calibres van witgoud, in 2004 (zes miljoen euro), en van geelgoud, in 2009 (4,6 miljoen) onder de hamer gingen.

AFP

Ontdekkingstocht
De Calibre 89 is gemaakt door meesterhorlogier Paul Buclin. Omdat hij er negen jaar aan heeft gewerkt, kreeg hij de bijnaam 'de langzaamste horlogemaker ter wereld'. ,,Het was een ware ontdekkingstocht'', aldus Buclin. ,,Een van de allergrootste technische uitdagingen was de plaatsing van de centrale as in dit ongelooflijk complexe horloge. En wat te denken van de afstemming van al die afzonderlijke onderdelen.'' Alles moest tot op de millimeter en op de nanoseconde met elkaar in verbinding staan.

,,Dankzij de Calibre 89 beschikken we bij Patek Philippe over nieuwe ideeën en middelen waardoor we nog betere horloges kunnen maken'', zegt Buclin. ,,Er werden, toen dit gemaakt werd, geen grenzen gesteld. In tijd noch in ontwikkelingskosten. Een van onze leuzen is 'Quand on aime, on ne compte pas', als je iets liefhebt ga je niet rekenen.''

Ook het geloof in eigen kunnen speelde een hoofdrol. In het begin, toen de eerste van de duizenden ontwerpschetsen op tafel lagen, was er nog grote twijfel of dit ingewikkelde horloge wel ooit zou kunnen worden gemaakt. Antoon Gaemers is dolblij dat het Buclin uiteindelijk is gelukt. ,,Dit paradepaardje wil iedereen wel hebben. Ik zou al tevreden zijn als ik het horloge een dag zou mogen koesteren'', aldus de expert. Maar na de verkoop zal het horloge opnieuw in de anonimiteit verdwijnen. Tot de volgende veiling zich aandient en de heilige graal onder de horloges weer even vol in de schijnwerpers staat.

Meer over4 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • t ' Zwaantje

  En te weten dat ik geen horloge nodig heb als ik te laat thuiskom!!!!!!!!! Dat weet m'n vrouw wel........!!!!!!!

 • peter deman

  Sint Pieter zal de man belonen nu hij weet dat de brave man er 9 jaar heeft aan gewerkt :-)

 • Pat

  Heb er zo ene gekocht op de rommelmarkt voor 2,5 euro

 • Niko

  Ik heb een Seiko 5, ik zeg het maar.

Gesponsord

Meld een bug