Het nieuwe businessmodel van de mensensmokkelaars: steeds meer migranten proberen Engeland te bereiken via Kanaal

Zowel de Franse als de Britse politie pakte de afgelopen weken tientallen migranten op die poogden de gevaarlijke oversteek richting Engeland te maken.
Gendarmerie Maritime Zowel de Franse als de Britse politie pakte de afgelopen weken tientallen migranten op die poogden de gevaarlijke oversteek richting Engeland te maken.
Het aantal migranten dat vanuit Frankrijk probeert het Kanaal over te steken in de hoop voor de Engelse kust gered te worden, neemt hand over hand toe. Experts zien een lucratief nieuw businessmodel ontstaan voor mensensmokkelaars: de migranten in de buurt van Calais in rubberbootjes de zee op duwen met als bestemming Dover, slechts enkele tientallen kilometers verderop.

Het Verenigd Koninkrijk blijft voor veel migranten uit Afrika en het Midden-Oosten de droombestemming. Daarvoor proberen ze zowel in ons land als in Frankrijk in vrachtwagens te kruipen, in de hoop op die manier mee te kunnen reizen. Maar de laatste weken lijken veel migranten een nieuwe tactiek te hanteren: met bootjes het Kanaal oversteken en er op rekenen dat ze voor de Britse kust gered zullen worden door de kustwacht, waarna ze asiel kunnen aanvragen. 

De krant The Telegraph rekende uit dat sinds begin november al bijna 300 migranten op die manier gered zijn bij hun oversteek, waarvan 82 sinds Kerstmis en 14 vandaag alleen al. 180 van hen konden uiteindelijk het Verenigd Koninkrijk bereiken, de rest werd terug naar Frankrijk gebracht.

De oversteek is niet zonder gevaar. De zee-engte tussen Calais en Dover is op zijn smalst wel maar 33 kilometer breed, maar het drukke scheepvaartverkeer, de felle stroming en het ijskoude water brengen heel veel risico’s met zich mee. Veel migranten die worden opgepakt, vertonen tekenen van onderkoeling.

Toch lijkt dat de smokkelbendes niet tegen te houden. Zij lijken een nieuwe lucratieve manier gevonden te hebben om migranten die vaak duizenden euro's op tafel moeten leggen, de oversteek te laten maken.

Photo News

“Diep bezorgd”

Brits parlementslid Charlie Elphicke uit het district Dover zegt dat de overheid het toenemende probleem moet “vastpakken”. Hij roept zowel de Britse als de Franse regering op de smokkelbendes tegen te houden voor er doden vallen in het Kanaal. De Britse regering zegt zich bewust te zijn van de zaak en toont zich “diep bezorgd”. “We werken nauw samen met onze Franse collega’s om deze bendes, die kwetsbare mensen uitbuiten, aan te pakken.”

Volgens David Wood, voormalig topambtenaar op het departement Binnenlandse Zaken, staat het Verenigd Koninkrijk voor een moeilijke keuze. De smokkelbendes rekenen er op dat de kustwacht de migranten toch zal redden, wat voor een aanzuigeffect zorgt. Wood spreekt tegenover Sky News over een “taxidienst die het risico voor de georganiseerde bendes fel vermindert”. “Ze weten dat ze het Kanaal niet helemaal hoeven over te steken. Tot halfweg is genoeg om gered te worden.” 

Wood wil dat de Britse kustwacht de opgepakte migranten meteen terugstuurt naar Frankrijk. Gebeurt dat niet, dan zal het aantal migranten dat de oversteek waagt alleen maar toenemen, en op een dag zal het misgaan, vreest hij. 

De Britse minister van Binnenlandse Zaken Sajid Javid maakt zich grote zorgen over het groeiend aantal migranten dat vanuit Frankrijk met kleine bootjes het Kanaal naar Engeland oversteekt. Hij noemt het “een zeer ernstige zaak’”. Dat melden Britse media. Javid wil zo spoedig mogelijk met zijn Franse collega hierover in gesprek. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken is er “bezorgdheid over het feit dat het slechts een kwestie van tijd is voordat mensen hun leven verliezen”.
23 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gerard ceulemans

  Allemaal doorsturen naar GB ze zijn daar graag. Waarom moeten wij die tegen houden?? Door sturen en wij zijn er van af en zij zijn gelukkig. Wel gratis overvaart, is nog goed koper dan ze hier ergens opsluiten. Hier zijn ze toch maar ongelukkig. Ze zullen ons zeer dankbaar zijn.

 • Jean Paul Peelos

  En wat is ons wapen? Een "niet bindend" VN pact. Dat zou een einde maken aan de mensensmokkelaars en de migratie ordenen.

 • Koen Meulkens

  kurt degryse: rare mensen inderdaad. In spanje staat er zelfs geen foto meer op de residentenkaart voor buitenlanders gewoonweg omdat een paar britten de spaanse overheid hebben laten veroordelen wegens privacy redenen

 • eric maier

  nieuw businessmodel ? je weet zo vanbuiten dat het ging gebeuren dat ze via andere manieren trachten over te steken. Het was voordien al maar op kleinere schaal. Maar 1 oplossing : Groot Brittanie voert de papier/paspoort plicht in. De illegale immigranten weten dat ze daar zich gewoon op een dienst in Engeland moeten aanmelden en hen tevoren papieren worden verstrekt, zonder enig bewijs van zijn afkomst enz. dat is de kat bij de melk zetten.

 • Bruno Draulans

  Eigenlijk zou Belgie en Frankrijk asielzoekers, die het kanaal oversteken en onderschept worden, moeten weigeren. Het is juist door de koppigheid van UK dat deze ellende blijft duren. Zoals hier eerder gezegd, had dit moeten opgenomen worden in Brexit-deal.