Het mysterie van monster Nessie ontrafeld?

PHOTO_NEWS

Verhalen van mensen die beweren dat ze het monster van Loch Ness hebben gezien, zijn kwakkels. Dat gelooft althans de Italiaanse geoloog Luigi Piccardi. Er huist volgens hem geen monster in het gigantische meer in Schotland. De getuigenissen over het fabelachtige beest, die om de zoveel tijd opduiken, zijn in werkelijkheid seismologische activiteit, beweert hij.

"Loch Ness is gesitueerd in 'Great Glen' (een dal dat is ontstaan door de breuklijn tussen twee aardplaten, nvdr.) en dat verklaart veel", aldus Piccardi. "Het meer ligt exact in de breukzone. Slechts een kleine schok kan het wateroppervlak al doen bewegen. Door de geologisch activiteit kan ook gas vrijkomen, wat de kans op bellen in het water vergroot."

Geen monster dus, stelt de Italiaan, die in 2001 voor het eerst op de proppen kwam met de theorie. Maar ook nu kan hij niet iedereen overtuigen. De Schot Gary Campbell, voorzitter van een fanclub voor Nessie, wijst de wetenschappelijke verklaring naar de prullenmand. "De meeste waarnemingen hebben het over een hoofd en een nek. Andere maken gewag van een bult. Hoe je het ook draait of keert, dat blijven onverklaarbare getuigenissen", aldus de diehard Nessie-aanhanger.

Wikimedia
Wikimedia