Het 'kokosnotenmysterie' in Zweden is opgelost

Sverige Radio
Het afgelopen jaar zijn verschillende kokosnoten vast te komen zitten in een watermolen verbonden met de Ätran-rivier in het zuidwesten van Zweden. De omwonenden stonden lange tijd voor een raadsel: hun Scandinavische omgeving is toch niet bepaald een exotisch paradijs? De Zweedse media smulden, maar nu heeft de 75-jarige Bengt Ivarsson het 'kokosnotenmysterie' opgelost. Dat meldt de Zweedse krant Dagens Nyheter.

De kokosnoten hebben het echtpaar Niels en Erna Kristensen uit het Zweedse dorpje Skägga lange tijd kopzorgen bezorgd. Zeventig noten zijn het afgelopen jaar vastgeraakt in de watermolen in hun tuin. 

Het echtpaar deed wat onderzoek en stelde vast dat er geen kokosnoten verwerkend bedrijf in de nabije omgeving was. Hoe de noten in hun watermolen beland waren, leek gedoemd voor eeuwig een raadsel te blijven. Tot nu.

De 75-jarige Bengt Ivarsson is erin geslaagd het mysterie te ontrafelen. Vanuit zijn keukenraam in het dorpje Alvared, ongeveer twee kilometer stroomopwaarts van Skägga, zag Ivarsson herhaaldelijk twee mannen op een nabijgelegen brug staan die 'iets' in de Ätran-rivier gooiden.

'Sluikstorters!', dacht Ivarsson en hij was vastberaden om de twee de les te spellen: "Ik ging naar hen toe om met ze te praten", aldus de gepensioneerde man aan de Zweedse krant Dagens Nyheter. "Toen zag ik dat het kokosnoten waren."

Wat bleek? De twee mannen gooiden iedere zaterdag vier tot vijf kokosnoten van een brug als deel van een hindoeritueel. In India is het onder Hindoes gebruikelijk om vruchten en noten in rivieren te gooien als offer voor de goden.

De watermolen in de welke de kokosnoten vast kwamen te zitten
Sverige Radio De watermolen in de welke de kokosnoten vast kwamen te zitten