Het is Gouden Week in Japan en overal hangen gekleurde karpers in de lucht

Een jongetje loopt onder wimpels met vlaggen van karpers door in een park in Sagamihara, in Tokio. De slingers worden ter ere van 'Kinderdag', dat jaarlijks op 5 mei valt, opgehangen.
AFP Een jongetje loopt onder wimpels met vlaggen van karpers door in een park in Sagamihara, in Tokio. De slingers worden ter ere van 'Kinderdag', dat jaarlijks op 5 mei valt, opgehangen.
Wie op dit moment door Japan reist, zal zich er ongetwijfeld al over verbaasd hebben. Overal deinen vrolijke slingers in de wind, met uit kleurrijke stof vervaardigde karpers. De vissen zwemmen als het ware in de lucht. De wimpels worden jaarlijks opgehangen ter ere van 'Kinderdag', dat traditioneel op 5 mei valt.

Het jaarlijks terugkomende fenomeen wordt 'Koinobori' genoemd, letterlijk 'karperslingers'. Traditioneel was het een dag waarop enkel jongens werden geëerd, inmiddels is het wettelijk veranderd in een dag om alle kinderen te vieren en eren.

Draak
De momenteel bezig zijnde 'Gouden Week', is een van de meest populaire vakantieperiodes van het jaar die culmineert in 'Kinderdag'. Volgens een oude (Chinese) legende wordt een karper die tegen een waterval opzwemt en daarin slaagt, een draak. De karpers symboliseren dan ook beoogd succes van kinderen terwijl ze opgroeien.

De vissen fleuren dus niet alleen het straatbeeld op, ze staan ook nog eens symbool voor het geluk en de kracht die alle Japanners hun (klein)kinderen toewensen.