Ga naar de mobiele website
^ Top

Het is gebeurd: parlementslid eist in Congres afzetting van president Trump

Democratisch congreslid Al Green (links) is het eerste parlementslid dat in het Huis van Afgevaardigden oproept om president Donald Trump af te zetten. Green schuift Trump "intimidatie en belemmering van de rechtsgang" in de schoenen.
reuters Democratisch congreslid Al Green (links) is het eerste parlementslid dat in het Huis van Afgevaardigden oproept om president Donald Trump af te zetten. Green schuift Trump "intimidatie en belemmering van de rechtsgang" in de schoenen.
Democratisch parlementslid Al Green heeft zonet de afzetting van president Donald Trump geëist in het Congres. "Als de president niet boven de wet staat, moet de afzettingsprocedure opgestart worden door het Huis van Afgevaardigden", verklaart Green, zelf advocaat. Green is daarmee het eerste parlementslid dat in het Huis van Afgevaardigden een oproep doet om Trump af te zetten. Dat parlement moet dan eerst stemmen of er voldoende grond is voor een afzettingsprocedure.

Eerder op de dag tweette Green: "In het Congres van de Verenigde Staten van Amerika zal ik vandaag tussen 9 en 10 uur de afzetting van de president eisen".

Een uur later nam hij het woord in het Huis van Afgevaardigden. "Hier sta ik voor, en hierin ben ik onwrikbaar. De president moet afgezet worden", zei Green.

"Het Amerikaanse volk neemt niet enkel op de dag van de verkiezingen deel aan de democratie. Ik richt me tot het Amerikaanse volk", sprak Green. "Het is tijd dat jullie ons zeggen waar jullie voor staan. Jullie moeten ons dat laten weten".

Tijdens een persconferentie gisteren beschuldigde Green president Trump ervan het onderzoek naar zijn banden met Rusland te hebben belemmerd. "De mantra moet ITN zijn: Impeach Trump Now", zei hij. Hij voegde eraan toe dat hij nog enkele weken zou wachten vooraleer hij de afzettingsprocedure zou opstarten.

"Dat is politiek misschien niet wenselijk, maar we moeten het doen om onze democratie te vrijwaren", zei Al Green. (lees verder onder de video)

Moet Donald Trump een 'impeachment' vrezen?
Getty Moet Donald Trump een 'impeachment' vrezen?

Adviseur Clinton: "We zitten in impeachmentzone"

Een voormalig adviseur van drie presidenten verklaarde vandaag dat Trump in de 'impeachmentzone' zit.

David Gergen, die presidenten Clinton, Reagan en Nixon adviseerde, verklaarde aan CNN: "Na de afzettingspoging tegen Clinton dacht ik dat ik er nooit meer één zou zien. Maar ik denk dat we nu voor het eerst opnieuw op het terrein van een 'impeachment' zitten. De aanklacht van rechtsbelemmering was de voornaamste tegen Nixon, en heeft hem ook tot aftreden gedwongen".

"Ik ben geen rechtsdeskundige, maar het lijkt er sterk op dat Trump het onderzoek heeft proberen te verhinderen en daartoe zijn macht gebruikte. En toen James Comey hem daarin weigerde te volgen, ontsloeg hij hem. Ook dat is volgens mij relevant als je je afvraagt wat Trump probeerde te doen".

"Dus, vanuit mijn standpunt, heeft dit grote gevolgen voor zijn presidentschap".

Intimidatie en obstructie rechtsgang

Tijdens een persconferentie verklaarde Green gisteren: "Als je deze feiten samenvoegt, kom je op intimidatie en belemmering van de rechtsgang uit. Als de president niet boven de wet staat, moet hij afgezet worden door het Huis van Afgevaardigden". Green verwees daarmee naar de recente schandalen rond Trump, van het doorspelen van geheime informatie aan Rusland tot het ontslag van FBI-directeur James Comey.

"Ons land is in crisis. Elke dag dat Donald Trump president blijft, loopt onze democratie gevaar. Het is tijd om, uit noodzaak, drastisch op te treden".

De voorbije week klinkt de roep om een zogenaamde 'impeachment' steeds luider nadat Trump FBI-directeur James Comey ontsloeg, waardoor vragen rezen over de onafhankelijkheid van het onderzoek dat het FBI voert naar banden tussen Trumps campagneteam en Rusland tijdens de race naar het Witte Huis van vorig jaar. Daardoor werd Trump beschuldigd van het belemmeren van de rechtsgang.

Daarna kwam nog aan het licht dat Trump de voormalige FBI-directeur had gevraagd het onderzoek naar zijn voormalig veiligheidsadviseur Michael Flynn te staken.

Uit een memo van Comey blijkt bovendien dat Trump aan de FBI-baas had opgedragen "te overwegen journalisten op te sluiten die geheime informatie publiceren".

Als klap op de vuurpijl bleek gisteren dat Trump geheime informatie over terreurorganisatie Islamitische Staat had doorgespeeld aan de Russische buitenlandminister Lavrov. Informatie die bovendien afkomstig was van Israël en niet mocht gedeeld worden met Rusland. Aanvankelijk ontkende het Witte Huis dit, tot Trump tweette dat hij het volste recht had die informatie met de Russen te delen en dat hij zulks had gedaan "om humanitaire redenen".

Democratisch parlementslid Al Green.
Reuters Democratisch parlementslid Al Green.

Als je deze feiten samenvoegt, kom je op intimidatie en belemmering van de rechtsgang uit. Als de president niet boven de wet staat, moet hij afgezet worden door het Huis van Afgevaardigden

Congreslid Al Green

Procedure

De afzetting of 'impeachment' staat in de Amerikaanse grondwet en schept de mogelijkheid de president, de vicepresident en alle hoge ambtenaren af te zetten wegens "verraad, afpersing of andere misdaden en misdrijven".

Voor een impeachment-procedure in gang kan worden gezet, moet het Huis van Afgevaardigden bepalen of er voldoende grond is. Een normale meerderheid (de helft plus één) is voldoende.

Omdat de Republikeinen nu een ruime meerderheid hebben in het Huis van Afgevaardigden, 241 van de 435 zetels worden bezet door een Republikein, lijkt een impeachement-procedure tegen Trump weinig waarschijnlijk. Minstens 24 Republikeinen zouden met de Democraten moeten meestemmen om een procedure te starten.

Meer over76 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Cristof Graulus

  De klingons bestaan dus echt

 • Jakke Troost

  JJ81, het omgekeerde is waar. Een sociale linkse partij zoals we in Europa kennen is de Amerikanen totaal vreemd en de Republikeinen zijn nog rechtser dan bijvoorbeeld het Vlaams Belang of de partij van Wilders. Iedereen wil altijd het systeem van hun voorgangers veranderen en noemt zichzelf dus progressief, vooral Amerikanen kunnen nooit wachten op de volgende wissel van de macht.

 • JJ81

  Een beetje onzin om republikeinen te vergelijken met extreem rechts hoor mensen. Stap er is vanaf dat iedereen die tegen uw progressieve, liberale opinie is automatisch ook de gasovens terug wil opstarten. De meeste republikeinse kiezers zijn conservatief, ze willen vasthouden aan waarden en normen van vroeger, de goede dus. Ook staan ze achter hun grondwet, hun militairen en politie. Dikke duim

 • Alles word Verzwegen

  Het ziet er ne frisse uit die linkse nog liever hun land om zeep helpen dan samen te werken met trump. Zo zijn de kindjes van links en ondertussen blijven ze maar geld graaien met toestemming van de bevolking, hoe dom kan je dan zijn vraag ik me af.

 • mieke jansens

  de bevolking die hem gekozen hebben werd vanalles voorgeschoteld ..net zoals hier ;) en daar gaan ze ginds tenminste tegenin ...

Meld een bug