Het grote Brexicon: populaire brexit-termen uitgelegd

AFP
Van de brexit, de scheiding tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU, heeft iedereen inmiddels gehoord. Daarnaast worden er nog tal van (Engelse) termen in het rond gegooid. Ons woordenboek is alweer een beetje dikker geworden, maar weten we eigenlijk ook wat de nieuwe termen precies betekenen?

Laten we starten met de belangrijkste term(en): Brexit-day of B-day. Die dag staat ongetwijfeld in het rood gemarkeerd in de agenda van de Britse premier Theresa May, en niet omdat ze dan jarig is. Wel is dat de dag dat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie verlaat. Dat zou eerst op 29 maart gebeuren. Vervolgens werd het vertrek uitgesteld tot 12 april. De nieuwe Brexit-day is gepland op 31 oktober. 

Het verlaten van de Europese Unie werd mogelijk gemaakt dankzij de Artikel 50-procedure. Dat artikel werd opgenomen in het Verdrag van Lissabon (2007) en voorziet een EU-exit. 

Supporters en tegenstanders 

De brexiteer? Die supportert (hevig) voor het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU. De brexiteers stemden tijdens het referendum over het lidmaatschap van de Europese Unie voor een uittrede. Met hun leave-stem stonden ze tegenover de zogenaamde remainers (blijfkamp), die nog steeds lid willen blijven van de Europese Unie.

Binnen het Brits parlement zijn de stemmen ook verdeeld. Daardoor heeft May het erg moeilijk om een brexitakkoord te sluiten. Wat de Europese Unie en Theresa May tot zover overeenkwamen, werd keer op keer afgewimpeld door de Labour Party, de centrumlinkse oppositiepartij in Groot-Brittannië. 

De Britse premier Theresa May is lid van de Conservatieven

De Democratic Unionist Party (DUP) is dan weer een belangrijke nationalistische politieke partij in Noord-Ierland. 

Uittredingsakkoord 

Waar momenteel over onderhandeld wordt, is het ‘Withdrawal Agreement’ of gewoon in het Nederlands: het uittredingsakkoord. Dat uittredingsakkoord gaat nog niet over de toekomstige handelsrelaties met de EU, maar wel over burgerrechten, een afscheidsrekening – de Britten zijn Europa immers nog heel wat geld verschuldigd – en de beruchte backstop. Tot er een uittredingsakkoord wordt gesloten, weigert de EU te praten over toekomstige handelsrelaties.

Flextension 

Zowel het Verenigd Koninkrijk als de EU heeft baat bij een “ordelijke brexit”. Dat betekent dat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie liefst verlaat met een (goedgekeurd) uittredingsakkoord. Aangezien zo'n akkoord voorlopig ver zoek is, opperde de voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk om de brexit nog eenmalig uit te stellen. Nu krijgt de Britse premier Theresa May tot 31 oktober 2019 de tijd om een brexitakkoord te vinden. Het Verenigd Koninkrijk mag de EU altijd vroeger verlaten als het Brits parlement het eerder eens raakt over een akkoord: de flextension

No deal-brexit

Raakt het Brits parlement het niet eens over een uittredingsakkoord? Dan is een no deal-brexit de enige overblijvende optie. 

(Lees verder onder de foto) 

Illustratiebeeld
AFP Illustratiebeeld

Transitieperiode 

Wat die transitieperiode precies inhoudt? Dat is de periode na uittredingsdatum. Tot dan hebben de Britten de tijd om een handelsakkoord met de Europese Unie te sluiten. Dat betekent evenwel dat ze voldoen aan de EU-wetgeving, al zijn ze niet langer vertegenwoordigd in Brussel. 

Backstop

Wordt er na de transitieperiode geen nieuw handelsakkoord gesloten, ontstaat er plots weer een harde grens tussen Ierland en Noord-Ierland. Noord-Ierland maakt deel uit van het Verenigd Koninkrijk, maar Ierland niet. Om een harde grens tussen beide delen te voorkomen, wil de EU een noodplan bekrachtigen. Dat noodplan wordt aangeduid als de Ierse backstop, en is eveneens het grootste struikelblok bij de brexitonderhandelingen. De beruchte backstop is een vangnetmechanisme dat het Verenigd Koninkrijk (alsook Noord-Ierland) in de Europese douane-unie houdt bij gebrek aan een handelsakkoord na de brexit.

Harde en zachte brexit

In het slechtste geval wordt er dus geen uittredingsakkoord gesloten, volgt er geen transitieperiode en is er geen sprake van nieuwe handelsakkoorden tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk: een harde brexit dus. Supporters van de harde brexit verkiezen meer vrijheid en zeggenschap boven goede handelsrelaties met de Europese Unie.

Aanhangers van zo’n harde brexit staan dan weer lijnrecht tegenover de Britten waarbij een zachte brexit de voorkeur geniet: een brexit waarbij het Verenigd Koninkrijk wél verbonden blijft met de EU.

(Lees verder onder de foto)

Photo News

People’s Vote

Omdat het Brits parlement geen oplossing lijkt te vinden voor de brexitsoep, gaan er steeds meer stemmen op bij het volk voor een tweede referendum. Bij het eerste referendum (23 juni 2016) koos een kleine meerderheid om de EU te verlaten. En sommigen lijken spijt te hebben van hun leave-stem. Daarom startten ze met een campagne: The People’s Vote genaamd. 

Allemaal goed en wel, voordat er zo'n tweede referendum georganiseerd kan worden, moet er in het parlement eveneens een meerderheid gevormd worden. Dat lukte tot zover niet. 
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.