Het beeld dat de wereld moet wakker schudden: Aylan (3) kwam uit Kobani en heeft in zijn leven enkel oorlog gezien

Reuters / DHA
Deze beelden van een verdronken Syrisch jongetje, aangespoeld op het strand van het Turkse Bodrum, laten niemand onberoerd. Ze zorgen voor een krop in de keel van iedereen die ook maar een greintje medemenselijkheid in zich draagt.

Volgens Turkse media is het slachtoffertje de 3-jarige Aylan Kurdi, afkomstig uit Kobani, vlak bij de grens met Turkije. Koerdische strijders en aanhangers van de terreurgroep Islamitische Staat leverden een aantal maanden geleden nog een zware strijd in de Syrische stad. Ook het broertje van de peuter, de 5-jarige Galip, zou de oversteek niet overleefd hebben.

De jongen behoorde tot een groep van elf Syrische oorlogsvluchtelingen die voor de kust van het Turkse Bodrum in de problemen raakte. Volgens het Turkse persagentschap Dogan verdronken drie kinderen en een vrouw die in hetzelfde bootje zaten. Twee mensen overleefden het door terug naar de Turkse kust te zwemmen.

De groep oorlogsvluchtelingen was met een rubberbootje op weg naar het Griekse eiland Kos, op 5 kilometer van Bodrum. Op de beelden is te zien hoe een Turkse agent het lijkje wegdraagt.

Hier bij HLN.BE hebben we na overleg besloten deze beelden te tonen, hoe schokkend ze ook mogen zijn. Omdat ze de gruwel van de aanhoudende vluchtelingencrisis zo verdomd pijnlijk samenvatten.

REUTERS
EPA
REUTERS
AP