Herstel Notre-Dame moet opgeschort worden wegens loodvervuiling

In april stond de Notre-Dame in vuur en vlam.
AP In april stond de Notre-Dame in vuur en vlam.
De werken om de Notre-Dame in Parijs te stabiliseren moeten opgeschort worden omdat de werkers risico lopen op loodbesmetting. Dat hebben de lokale autoriteiten donderdag verklaard.

De beroemde kathedraal werd in april getroffen door een zware brand. Er zou zeker 300 ton lood gesmolten zijn. Begin mei raakte bekend dat de looddeeltjes die vrijkwamen door de brand geen gezondheidsrisico vormen.

Een rapport van arbeidsinspecteurs geeft aan dat desinfecteringsmaatregelen voor werknemers op de site ongeschikt waren en de regels niet correct werden gevolgd, stelt het regionale bestuur donderdag in een verklaring.

Prefect Michel Cadot vraagt daarom de regionale directie bevoegd voor culturele zaken om de werkzaamheden op locatie per direct stil te leggen totdat voldoende beschermende maatregelen genomen zijn en het personeel kan worden opgeleid, aldus de prefectuur. De opschorting zou volgens Cadot "enkele dagen" duren.

Onderzoekssite Mediapart berichtte eerder deze maand dat er hoge concentraties lood zijn vastgesteld in de bodem in de onmiddellijke omgeving van de kathedraal. De site beschuldigt de autoriteiten ervan het probleem onder de mat te vegen, maar de gezondheidsdiensten zeggen dat ze altijd transparant zijn geweest.

De Franse president Emmanuel Macron beloofde om de kathedraal binnen de vijf jaar weer op te bouwen. 
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Gino Ollevier

    Sloop het gewoon.

  • Serge Aernoudt

    Zo zal de heropbouw al zeker niet lukken in die vijf jaar zoals Macron zei, maar nu heeft hij tenminste al een reden waarom het nu net niet zal gaan.