Ga naar de mobiele website
^ Top

Hersenactiviteit waargenomen bij patiënt die al 10 minuten dood was

thinkstock
Onderzoekers hebben breinactiviteit gedetecteerd bij een patiënt die eigenlijk al 10 minuten dood was. Hun bevindingen publiceerden ze in het wetenschapsblad Canadian Journal of Neurological Sciences. De wetenschap staat voor een raadsel.

Het onderzoek vond plaats bij vier patiënten, die in Canada op intensieve zorgen lagen. Omdat er geen hoop meer was op beterschap, besloten de artsen de machines die hen nog in leven hielden, uit te schakelen. Daarbij voerden ze metingen uit van het hart, de bloeddruk in de slagaders, het zuurstofniveau in het bloed en de hersenactiviteit.

Bij een van de vier patiënten deden de onderzoekers een opmerkelijke ontdekking: tot tien minuten nadat het hart gestopt was met kloppen en de bloeddruk wegviel, werd er nog activiteit in de hersenen gedetecteerd. Er werden nog deltagolven waargenomen, die ons brein uitzendt als we in een diepe slaap zijn, zo schrijft de wetenschapssite Scientias.nl.

Een verklaring hebben de onderzoekers voorlopig niet. Hun apparatuur liet het alvast niet afweten, zo concludeerden ze na een dubbelcheck.

De onderzoekers manen aan tot voorzichtigheid bij het trekken van conclusies: het gaat voorlopig maar om één voorval. Verder onderzoek is nodig, want nieuwe informatie kan cruciaal zijn met het oog op orgaandonatie.

Meer over8 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Hallo !!!!!

  Toch leven na de dood ?

 • Jonathan Moriau

  Zijn af haar ziel was nog even aan het afsluiten. Veiligheid, weet je wel?

 • jef pedal

  Daarom heb ik moeite om me onvoorwaardelijk op te geven voor orgaan donatie. Artsen willen je organen in de beste conditie dus zal men sneller machines uitschakelen dan men zou doen bij een niet donor. Ik vind dit een zeer akelig idee, uiteen gesneden worden terwijl je onbewust nog alles meemaakt

 • sven ansquer

  Als ik sterf graag even wachten voor je me uit elkaar haalt aub :)

 • Isabelle Duchene

  Persoon was niet dood of er is nog energetisch activiteit een mens is meer dan een skelet met organen sommige dokters snappen het nog steeds niet:

Gesponsord

Meld een bug