Heroïnetesten te koop in Amsterdam

De GGD van Amsterdam waarschuwt met een bord op het Leidseplein voor het gebruik van witte heroïne die wordt verkocht als cocaïne.
ANP De GGD van Amsterdam waarschuwt met een bord op het Leidseplein voor het gebruik van witte heroïne die wordt verkocht als cocaïne.
In zeker dertig smartshops in Amsterdam zijn vanaf morgen testen te koop die kunnen aantonen of gekochte drugs zogenaamde witte heroïne bevatten. Dit moet voorkomen dat er nog meer slachtoffers vallen door het gebruik van de harddrugs. Dat heeft burgemeester Eberhard van der Laan vandaag gezegd tegen de gemeenteraad.

Ook zijn er speciale teams op straat die de testen, die 2 euro per stuk kosten, bij zich hebben. Via matrixborden, posters, flyers en social media worden bezoekers van de stad gewezen op de mogelijkheid de drugs te controleren.

Mocht er sprake zijn van heroïne, dan wordt verzocht contact op te nemen met de GGD, de Vereniging voor Publieke Gezondheid en Veiligheid. Op die manier hoopt de gemeente de dealer te kunnen opsporen. De politie heeft twintig rechercheurs op de zaak gezet. Die houden zich bezig met opsporing van de dealer, het nalopen van camerabeelden en tips.

Drie Britten overleden

Volgens Van der Laan worden in de hoofdstad jaarlijks zo'n duizend verkopers van nepdope opgepakt.

Drie Britse toeristen stierven nadat ze witte heroïne hadden genomen. Veertien mensen raakten onwel. In de stad worden toeristen op diverse plekken aan de hand van onder meer 35 matrixborden, posters en flyers geïnformeerd over de gevaarlijke drugs. De burgemeester zei dat deze voorlichting voorlopig nog wordt voortgezet.

Hoewel harddrugs bij wet verboden zijn, stelt de gemeente de gezondheid in dit geval boven handhaving. "De volksgezondheid is het allerbelangrijkste", aldus Van der Laan.