Herman Van Rompuy ontkent rol als brexitbemiddelaar: “Ik houd me daar niet meer mee bezig”

Herman Van Rompuy was van 2010 tot 2014 voorzitter van de Europese Raad.
EPA Herman Van Rompuy was van 2010 tot 2014 voorzitter van de Europese Raad.
Ex-premier en voormalig Europees president Herman Van Rompuy ontkent dat hij door de Britse premier Theresa May is aangezocht om te proberen de impasse rond de brexit te doorbreken. “Niets van aan”, zo laat hij aan Belga weten.

De Britse nieuwszender Sky News berichtte eerder dat Van Rompuy, die van 2010 tot 2014 voorzitter van de Europese Raad was, uitgenodigd was in de Britse ambassade als een "influencer", die mogelijk in staat is om de EU en het Verenigd Koninkrijk tot een compromis te bewegen. Het etentje kwam er volgens de berichtgeving van Sky News op vraag van de Britse premier Theresa May.

Ook Europees hoofdonderhandelaar Michel Barnier maakte maandagavond zijn opwachting in de residentie van de Britse ambassadeur. Hij was uitgenodigd voor een afzonderlijk diner met de Britse brexit-minister Stephen Barclay. Na zijn ontmoeting met Van Rompuy zou Lidington Barclay en Barnier hebben vervoegd.

In een korte reactie bevestigt Van Rompuy enkel dat hij maandagavond aanwezig was op de residentie van de Britse ambassadeur. Maar voor de rest is er volgens hem “niets van aan”.  

“Ik heb maandagavond inderdaad een gesprek gehad met Lidington, maar dat ging over de brexit in het algemeen. Er is mij verder helemaal niet gevraagd om te proberen beide partijen tot een compromis te bewegen”,  aldus Van Rompuy in een reactie aan De Standaard. “Ik houd me daar trouwens helemaal niet meer mee bezig. Wat Sky News brengt, noem ik fake news.”

Aanvaardbare oplossing

Downing Street gaf voorlopig geen commentaar op de meeting tussen Lidington en Van Rompuy. Er kwam wel een verklaring over het treffen tussen Barclay en Barnier. Tijdens dat gesprek werden “de volgende stappen” besproken in het proces rond de Britse uitstap uit de Europese Unie en werd bekeken of er een oplossing kon worden gevonden die zowel voor de Britten als voor de Europese Unie aanvaardbaar is, klonk het. Aan Europese zijde viel tot slot te horen dat de nieuwe gesprekken niet gezien moeten worden als nieuwe onderhandelingen.
42 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • peter destoop

  oude liefde roest niet zeggen ze. Zou een "schoon" koppel zijn .......

 • Marcel Willems

  Dat zijn de Belgen .We hadden nu eens een bekwame en integere politicus ,maar afbreken is de gemakkelijkste manier om te tonen dat je geen respect kan op brengen.

 • Roger Willems

  Dat ze Nigel Farage den Brexit maar laten oplossen, die was toch de aanstoker voor dat referendum en dolblij met de uitslag! Een plaatsje als douanier aan de grens met Noord-Ierland zou niet misstaan voor hem.

 • Roger Duyssens

  Van Rompuy is oud en wijs genoeg hij niet meer kan dan zijn gedacht zeggen en daarom ontkent hij. Het is gewoon de verdeeldheid in het Britse parlement waarover het gaat . Zolang deze kampen allemaal op hun standpunt blijven zal er geen akkoord komen. Er zal een deel van die parlementairen hun standpunten moeten milderen. Hier heeft Europa niets mee te maken als Europa nu nog iets toegeeft zijn de Britten de minst verliezenden.

 • Erwin Lauwens

  Die Engelsen kennen de tsjeven blijkbaar nog niet: ze zouden hun moeder verkopen voor een postje, hun kinderen voor in de regering te geraken en hun vrouw om de vastgeroeste standvastigheid van de haan op de kerktoren op te lossen. Dat ze maar oppassen of binnen 20 jaar zitten ze nog in de EU, want die familie verkoopt u zonder blozen een ezel voor een koerspaard.