Herlees: terreuraanslag in metro Sint-Petersburg: elf doden, 45 gewonden

Twitter / Varlamov
In het Russische Sint-Petersburg, de geboortestad van president Poetin die er ook op bezoek was, is gisteren een bomaanslag gepleegd op de metro. Er was een explosie tussen twee metrostations, in een ander station werd een niet-ontplofte bom ontdekt en onschadelijk gemaakt. Het nationale antiterreurcomité meldt elf doden en 45 gewonden. De aanslag is nog niet opgeëist, de procureur bestempelt het wel als een terreuraanslag. De politie gaat uit van een aanslagpleger, een 23-jarige centraal-Aziatische man uit een voormalige Sovjetrepubliek, die banden heeft met radicale islambewegingen in Rusland.
Nieuwe update beschikbaar

highlights


alle berichten

review

Foto vermoedelijke dader vrijgegeven

Volgens voorlopig onbevestigde berichten zou de dader van de aanslag de 22-jarige Maxim Arishev uit Kazachstan zijn.

Slechts een dader die beide bommen legde

Dezelfde man, geen tweede aanslagpleger, zou de tweede bom bij het metrostation hebben neergelegd. Deze bom werd ontmanteld voor hij af kon gaan. Dat meldt persbureau AP, dat het Russische Interfax als bron aanhaalt.


23-jarige centraal-Aziaat dader

De Russische autoriteiten hebben een 23-jarige man uit centraal-Azië geïdentificeerd als de man die achter de aanslag in de metro zou zitten. Dat meldt persbureau Interfax. Mogelijk gaat het om een zelfmoordterrorist die banden met het moslimextremisme had.

Mogelijk zelfmoordterrorist

Volgens het Russische persbureau Interfax zijn er resten op de plaats delict gevonden die suggereren dat een zelfmoordterrorist verantwoordelijk was voor de aanslag. DNA-onderzoek moet zekerheid geven over zijn identiteit.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft de aanslag veroordeeld. ,,Het is vreselijk en het gebeurt overal op de wereld. Het is absoluut vreselijk."


De Moscow Times meldt dat metrobestuurders in Moskou alle brandblussers moeten controleren, omdat de tweede -onschadelijk gemaakte- bom verstopt zou zijn geweest in een brandblusser.


Twee verdachten gezocht

Persbureau Interfax heeft, onder aanhaling van veiligheidskringen, meer informatie over de twee verdachten; Een van hen zou de ontplofte bom in een aktetas onder een zetel in de metrotrein geplaatst hebben. De andere zou een bom in het metrostation Plosjtsjad Wosstanija (Plein van de Opstand) gedeponeerd hebben. Het tweede springtuig werd tijdig door de veiligheidsdiensten ontdekt en onschadelijk gemaakt.


Verschillende mensen zijn al bloemen komen neerleggen aan de metro, ter nagedachtenis van de slachtoffers van de bomaanslag. Intussen is het verkeer in Sint-Petersburg een chaos geworden, doordat het volledige metronetwerk plat ligt.


Er worden twee mensen gezocht in verband met de metro-aanslag in Sint-Petersburg.


Het object in de McDonald's op de luchthaven Poelkovo is een vergeten tas, meldt Interfax nu.


In een fastfoodrestaurant op de luchthaven Poelkovo in Sint-Petersburg is een onbekend object gevonden, meldt Interfax. Het is nog onduidelijk of dat object ook iets gevaarlijks is. Dit is een bekend patroon: na een aanslag worden overal verdachte pakketjes gevonden omdat mensen beter opletten en zich ook onveiliger voelen.


Belgische slachtoffers niet uitgesloten

Buitenlandse Zaken heeft contact gehad met 33 Belgen die zich in Sint-Petersburg bevonden op het moment van de ontploffing in de metro. Al de gecontacteerden zijn veilig, zegt woordvoerder Didier Vanderhasselt.

Met Travellers online van Buitenlandse Zaken kunnen mensen zich registreren alvorens ze naar het buitenland afreizen. Bij ernstige gebeurtenissen wordt er dan via sms contact opgenomen met die mensen.

Vandaag heeft Buitenlandse Zaken contact gehad met 33 mensen die zich in Sint-Petersbrug bevonden, geeft de woordvoerder mee. Maar Vanderhasselt wil voorlopig nog geen Belgische slachtoffers uitsluiten, zolang de Russische autoriteiten geen officiële bevestiging hebben gegeven.


Het Russische parket heeft een aanklacht ingediend op verdenking van een terroristische daad. Tegelijkertijd worden nog wel alle mogelijke versies van wat er gebeurd is, onderzocht.


Frankrijk schroeft de beveiliging van het openbaar vervoer ook op na de aanslag in Sint-Petersburg, heeft het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken bekendgemaakt.


De gouverneur van Sint-Petersburg heeft drie dagen van rouw afgekondigd.


Tv-station REN.TV toonde foto's van wat de tweede bom zou zijn geweest. Die was vermomd als een brandblusser.

Camerabeelden van de vermoedelijke dader zijn door tv-station REN.TV getoond. De man had een baard.

Het parket dat de explosie onderzoekt heeft niets dan lof voor de metrobestuurder. ''De explosie gebeurde tussen twee stations in, maar de bestuurder nam absoluut de juiste beslissing om door te rijden naar het volgende station'', legt Svetlana Petrenko van het parket uit. ''Daardoor kon meteen met de evacuatie van en hulp aan de getroffenen worden begonnen. Mogelijk heeft dit meer slachtoffers helpen voorkomen.''

AFP

Het dodental staat weer op tien. Er zijn 47 gewonden, waarvan zes zwaargewonden. Dat heeft de Russische minister van Volksgezondheid Veronika Skvortsova gezegd. Eén persoon overleed onderweg naar het ziekenhuis, twee op de spoeddienst.


De EU veroordeelt alle daden van geweld in de sterkst mogelijke bewoordingen. "Onze gedachten zijn bij het Russische volk'', vatte EU-buitenlandchef Federica Mogherini het sentiment samen in Luxemburg, waar de 28 ministers vandaag vergaderen. Zij heeft namens de unie een condoleancebrief gestuurd aan de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov. De Poolse minister Witold Waszczykowski liet weten geschokt te zijn. De Belgische minister Didier Reynders: ,,Ik denk aan de slachtoffers in de metro van Sint-Petersburg en aan hun families en vrienden.'' Vele andere ministers betuigden hun medeleven via Twitter.

De metro van Sint-Petersburg geldt als de diepste ter wereld, schrijft het Duitse persbureau dpa. Sommige stations liggen wel 100 meter diep en er zijn dus lange roltrappen. De eerste lijn werd in 1955 geopend en inmiddels maken er dagelijks zo'n drie miljoen mensen gebruik van het metronet in de stad.

AFP

De vermoedelijke dader van de aanslag in Sint-Petersburg is op camerabeelden te zien, meldt Interfax. Volgens een politiebron is op camerabeelden te zien dat de man net voor het vertrek metro uit de wagon sprong. Kort daarop ontplofte de bom.

Het Russische nationale antiterreurcomité heeft zojuist op de staatsomroep melding gemaakt van 9 doden en 20 gewonden door de explosie in de metro. Dat is dus minder dan waar eerder sprake van was.

Het gehavende metrostel in het station Technische Universiteit.
AFP Het gehavende metrostel in het station Technische Universiteit.

De ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie leven mee met de slachtoffers van de aanslag in Sint-Petersburg. ''Onze gedachten zijn bij het Russische volk", vatte EU-buitenlandchef Federica Mogherini het sentiment samen in Luxemburg, waar de 28 ministers maandag vergaderen.

REUTERS

Op de luchthavens van Moskou zijn extra veiligheidsmaatregelen genomen. Zo worden arriverende passagiers aan extra controles onderworpen.


Interfax voert een bron op die zegt dat de in Sint-Petersburg gebruikte bom een geïmproviseerd explosief was met de kracht van zo'n 200-300 gram TNT. De bom was in het metrostel achtergelaten, zegt de bron. Er zou dus geen sprake zijn geweest van een zelfmoordaanslag.


In Moskou is het Krimskaya metrostation ontruimd, meldt Interfax. Er is daar een verdacht pakketje gevonden.

REUTERS

De dodentol is bijgesteld naar negen dodelijke slachtoffers volgens het Nationaal Antiterreurcomité. Eerder maakten de autoriteiten melding van tien doden. Daarnaast zijn minstens 25 mensen in het ziekenhuis opgenomen, waarvan enkelen zwaargewond zijn.


De Russische president Vladimir Poetin is vandaag in Sint-Petersburg, wat het vermoeden deed rijzen dat de aanslag moest samenvallen met zijn bezoek. Het Kremlim laat bij monde van Dmitry Peskov weten dat een bezoek aan het metrostation Sennaya niet op Poetins agenda stond.

Rusland had in Sint-Petersburg eerder op de dag een ontmoeting met de president van Wit-Rusland.
AFP Rusland had in Sint-Petersburg eerder op de dag een ontmoeting met de president van Wit-Rusland.

Private firma's bieden gratis vervoer aan nadat de metro werd gesloten. Busdiensten verlopen volgens schema, maar het verkeer in de stad zit muurvast nu iedereen probeert thuis te raken.

REUTERS

De procureur van Sint-Petersburg noemt de bomaanslag een "terreuraanslag", zo meldt TASS.

AP

De explosie gebeurde tussen de metrostation Sennaja Plosjad (Hooiplein) en Technologisch Instituut. Bij Plosjad Vosstania (Plein van de Opstand) werd een niet ontplofte bom gevonden.

ANP

Minstens 25 mensen, onder wie ook een kind, zijn in het ziekenhuis opgenomen. Dat meldt Interfax. Een aantal andere gewonden werd behandeld maar hoefde niet naar het ziekenhuis.


Bij een ander metrostation een eindje verderop, Plosjad Vosstania, is een niet ontplofte bom gevonden. Dat meldt Interfax.


Er heerst nog onduidelijkheid over het aantal explosies. Eerdere meldingen dat er twee bommen ontploften, worden door diverse agentschappen bijgesteld naar 'één of twee explosies'. De Russische speurders hebben het over één explosie. Die gebeurde tussen twee stations in en werd daardoor op beide stations gehoord. De stations Technische Universiteit en Sennaja Plosjad (Hooiplein), die werden genoemd, liggen naast elkaar bij het centrum van Sint-Petersburg.


De explosie werd veroorzaakt door een "onbekend springtuig", zo stellen de speurders. De ontploffing vond plaats op een metrostel tussen het station Tekhnologichesky Institut en het Sennaya, rond 14.40 uur.


De Amerikaanse ambassade in Moskou stelt op Twitter "geschokt en bedroefd" te zijn. "Ons hart gaat uit naar de slachtoffers en nabestaanden", schrijft ambassadeur Maria Olson.

Het hele metronet van de stad is inmiddels geëvacueerd. Dat meldt het nationale antiterreurcomité. Alle stations blijven voorlopig gesloten. In de metro van Moskou worden extra veiligheidsmaatregelen genomen.


Het is niet de eerste keer dat het vervoer in Rusland wordt getroffen door een aanslag.
2015: bom ontploft in vliegtuig onderweg van Egypte naar Rusland. Alle 224 inzittenden komen om.
2013: Dubbele aanslag in Volgograd, op het treinstation en een bus. 32 doden en 85 gewonden.
2011: Zelfmoordaanslag op de aankomsthal van vliegveld Domodedovo in Moskou. 37 doden en meer dan honderd gewonden.
2010: Dubbele zelfmoordaanslag op metro Moskou. Veertig doden, meer dan 100 gewonden.
2009: Bom ontploft onder hogesnelheidstrein tussen Moskou en Sint-Petersburg. Trein ontspoort, er vallen bijna 30 doden en ongeveer 100 gewonden.


Er vielen zeker 50 gewonden, zo laat de gouverneur van Sint-Petersburg aan Interfax weten.


Volgens Russische media is een splinterbom ontploft bij het metrostation Sennaja Plosjad, in het centrum van Sint-Petersburg. Vrijwel gelijktijdig zou er een explosie zijn geweest bij het Instituut voor Technologie, het volgende metrostation op de lijn.