Ga naar de mobiele website
^ Top

Hemingway's 54 katten overleven orkaan Irma op Key West

Een van de vele 'zestenige' katten die in het huis van Ernest Hemingway in Key West wonen. De 54 katten, allen nazaten van Hemingway's kat Snow White, overleefden samen met de museumstaf orkaan Irma door binnen te blijven.
AFP Een van de vele 'zestenige' katten die in het huis van Ernest Hemingway in Key West wonen. De 54 katten, allen nazaten van Hemingway's kat Snow White, overleefden samen met de museumstaf orkaan Irma door binnen te blijven.
Onder de inwoners van Florida die besloten om orkaan Irma thuis 'uit te zitten', waren ook de 54 katten in het Hemingway Home en Museum in Key West. Ondanks de dringende oproep van de overheid aan alle mensen om hun huizen te verlaten, besloten een tiental stafleden van het museum om samen met alle katten - de meesten zijn nazaten van de katten van de beroemde schrijver - de orkaan binnen de muren van het museum uit te zitten.

Manager Jacque Sands en curator Dave Gonzalez besloten ondanks alle waarschuwingen om in Key West te blijven met de grote kattenfamilie. Samen met negen stafleden verschansten ze zich in het huis waar de Amerikaanse schrijver Ernest Hemingway in de jaren dertig woonde met zijn vrouw en eigen katten.

Geluk
De huidige 54 katten zijn veelal nazaten van een van de katten die Hemingway zelf in die tijd adopteerde, Snow White. Het bijzondere aan die kat was dat ze zes teentjes had: vroeger werd geloofd dat zo'n zeldzame kat geluk bracht. Met 54 van zulke 'geluksbrengers', is het geen wonder dat het museum geen krasje overhield aan de orkaan. "We waren goed voorbereid en gezegend", zegt Gonzalez. "We hebben geen moment er aan gedacht om onze katten alleen te laten", zegt Sands. "De katten hebben voor ons gezorgd. Dat denken ze tenminste."

Zwembad
Het Hemingway Home en Museum is een van de hoogst gelegen gebouwen in het gebied en het doorstond de orkaan dan ook glorieus. Enkel in de tuin is er schade, met enkele bomen die zijn omgevallen. In het gebied is de elektriciteit uitgevallen en is er ook geen stromend water meer.

Schrijver en Nobelprijswinnaar Ernest Hemingway kocht het in 1858 gebouwde huis in 1928 samen met zijn tweede vrouw Pauline, renoveerde het en legde in de tuin het eerste zwembad van de stad aan.

Hemingway schreef twee werken terwijl hij in het huis woonde, de roman 'To Have and Have Not' en het kortverhaal 'The Snows of Kilimanjaro'.

Een van de vele museumkatten slaapt op een bed: bezoekers mogen in het museum niets aanraken, de katten mogen wel overal op zitten.
AFP Een van de vele museumkatten slaapt op een bed: bezoekers mogen in het museum niets aanraken, de katten mogen wel overal op zitten.
Meer overReacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


Meld een bug