HEMA haalt trui met extreemrechts symbool uit winkels

Winkelketen Hema stopt met de verkoop van truien met runentekens.
Hema Winkelketen Hema stopt met de verkoop van truien met runentekens.
HEMA stopt per direct met de verkoop van een herentrui met een motief van runentekens. Tussen deze tekens staat er een die ook als symbool wordt gebruikt door extreemrechtse groeperingen.

De herentrui was tot woensdag te koop op de herenafdeling en op de webpagina van de HEMA. Runentekens, een schrift dat zijn oorsprong vindt in Scandinavië, zijn vele honderden jaren ouder dan het fascisme en het nationaalsocialisme. De nazi’s eigenden zich het runenschrift toe als bewijs van de Germaanse superioriteit. Sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog worden sommige van die runentekens nog steeds gebruikt door neonazi’s en andere extreemrechtse groepen.

Odal rune

Op de trui met runen die HEMA tot vandaag te koop aanbood, is ook de ‘odal rune’ een aantal keren afgebeeld. Deze rune wordt onder meer gebruikt door de Nederlandse Volksunie (NVU). Wie de webshop van deze extreemrechtse groepering vandaag de dag bezoekt, kan daar een hanger met deze odal rune kopen.

(lees verder onder de foto)

Het gaat om het omcirkelde teken: de 'odal' rune.
Hema Het gaat om het omcirkelde teken: de 'odal' rune.

In een reactie laat Frederike van Urk, hoofd van de communicatieafdeling van HEMA weten dat het concern verschillende inkopers heeft die ieder gespecialiseerd zijn in een bepaalde productgroep: “Er zijn verschillende inkoopcriteria van toepassing, waarvan de kwaliteit, design, duurzaamheid en de prijs de belangrijkste zijn. Het is natuurlijk nooit de bedoeling om aanstootgevende producten in de schappen te hebben liggen.”

HEMA stopt daarom meteen met de verkoop van de trui, vertelt Van Urk: “We gaan de producten met de desbetreffende tekens uit de verkoop halen. De betreffende truien zijn door onze inkopers ten tijde van het inkoopproces niet opgevat als aanstootgevend.” Hoeveel er al van verkocht zijn, kon ze niet zeggen. Omdat het uit de handel halen van de trui een tijd kan duren, zorgt een kassablokkade ervoor dat de trui in de HEMA-vestigingen in elk geval nu al niet meer gekocht kan worden.
35 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • LUC MASSCHELEYN

  Het gebruik van Romeinse cijfers moet verboden worden, want wat hebben de Romeinen onze bevolking destijds niet aangedaan..... En zo kun je van alles een drama maken en alles verbieden ...

 • Georges Draps

  Dit is gewoon een rune teken. Rune tekens waren het vroeger schrift van de Germaanse volkeren. Wilt u dan ook alle reclame van hamers en sikkels weghalen aub. Het is juist dat een bepaalde groep rune tekens gebruikt hebben, maar dit nazisymbolen nomen is toch wel een uitspraak van mensen met heel weinig inzicht en intelligentie. Dit teken staat voor trouw en werd ook gebruikt door het VMF. Iets van na de oorlog. Dus nazi? Politieke waanzin. Een verloochening van de cultuur onzer voorouders

 • Gerry Cle

  Hema zegt zelf dat deze truien aanstootgevend kunnen zijn en beslist ZELF om te stoppen met de verkoop. Ze willen duidelijk geen neonazi's en extreem rechtsen in hun winkels. Hun vrije keuze natuurlijk.

 • Marc Saerens

  Wie of wat houd zich daarmee bezig om dat te onderzoeken, waarschijnlijk snuffelt die man/vrouw de hele dag rond in allerlei winkels om zoiets te vinden.

 • Marie Vanakker

  Dat is er weer eens los over jongens . Laat dit nu toch gewoon passeren het grote merendeel van de bevolking wist zelfs niet van dit rune gebruik . Nu wel dus .