Helse buien in zomers Sydney: zelfs hagelbollen zo groot als tennisballen

Twitter
Honderden huizen en duizenden auto's in het Australische Sydney zijn beschadigd tijdens een reeks geselende hagelbuien. Hagelstenen variërend in grootte van een golf- tot een tennisbal deden hun verwoestende werk. 

Op sociale media worden beelden gedeeld van de ravage die het stormweer heeft aangericht. Overal staan gedeukte auto's met kapotte voor- en achterruiten, in een winters landschap. En dat terwijl het momenteel in Australië zomer is. Het nationale weerbureau spreekt van “de ergste hagelstorm in twintig jaar”.

Hava Kanalı on Twitter

Sidney'de dün gerçekleşen Dolu Fırtınası / Kurşun gibi 2☄️ #Avustralya #Sydney #Dolu #Fırtına #Hail #SydneyStorm 📽️David de Zabedrosky https://t.co/5sTWOMFJvB

Toen het noodweer gisteren over het westen van Sydney trok, zagen veel automobilisten zich genoodzaakt te schuilen onder de overkapping van benzinestations. De haven van Sydney veranderde in een borrelende kookpot. Verraste watersporters doken weg onder hun surfplanken.

Sommige hagelstenen hadden een doorsnede tussen de 5 en 8 centimeter, met alle gevolgen van dien. Hulpdiensten in de regio New South Wales ontvingen ’s nachts honderden noodoproepen.

De hagelstenen hadden een doorsnede van 5 tot 8 centimeter.
REUTERS De hagelstenen hadden een doorsnede van 5 tot 8 centimeter.

Miljoenenschade

De overkoepelende verzekeringsraad laat weten dat al 25.000 schadeclaims zijn ingediend, goed voor tientallen miljoenen schade. Driekwart daarvan betreft autoschade. Het vermoeden is dat aantal claims nog oploopt. 

Volgens woordvoerder Christophen Mawn zijn veel getroffen huizen onbewoonbaar geworden. Verschillende daken zijn ingestort. Jan en Romina van het programma ‘Boer Zoekt Vrouw’ kunnen ervan meespreken. Ook het huis van Jan in het nabije Narrabri is onbewoonbaar na de doortocht van het stormweer.

AP
AFP
De hagel richtte flinke schade aan autoruiten en plaatwerk aan.
AP De hagel richtte flinke schade aan autoruiten en plaatwerk aan.1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Jan De Korte

    Het is binnenkort dan ook de Australian open.