Helft van getest personeel van Nederlandse autofabriek blijkt onder invloed van drank of drugs

Ook veel Belgen bij het bedrijf aan de slag

Een medewerker van autofabrikant VDL Nedcar in Born. Bij de autobouwer werken enkele honderden Belgen.
ANP Een medewerker van autofabrikant VDL Nedcar in Born. Bij de autobouwer werken enkele honderden Belgen.
Bij dagelijkse controles op drugs en alcohol bij de Nederlandse autofabriek ‘VDL Nedcar’ blijkt de helft van de geteste medewerkers onder invloed van verdovende middelen te zijn. Bij VDL werken ook heel wat Belgen.

Dat schrijven Nederlandse media op basis van cijfers in het personeelsblad van de fabriek in Born, vlak bij de Belgische grens. In het maandblad staat dat het bedrijf “helaas heeft moeten constateren dat zo’n 50% van de geteste medewerkers onder invloed van verdovende middelen is”.

De ongeveer 6.000 medewerkers van VDL Nedcar in Born worden dagelijks gecontroleerd op drank en drugs. VLD Nedcar startte daar in 2016 mee, na signalen over handel in drugs op de werkvloer. Alle medewerkers werd toen verteld dat er direct een “zero tolerance-beleid” gold, en dat er strenge maatregelen zouden volgen tegen medewerkers die onder invloed zijn of verdovende middelen op zak hebben. 

Veiligheid

Het personeelsblad doet nu een dringende oproep om “rekening met elkaar te houden”. “Je wilt niet dat iemands veiligheid in gevaar komt door jouw gedrag of dat jouw veiligheid door het gedrag van iemand anders in gevaar komt”, staat er onder meer te lezen. Het meldt verder niet of er maatregelen worden getroffen, of dat er sancties volgen voor het personeel dat onder invloed is. 

Bij VDL Nedcar in Born worden onder meer verschillende modellen van MINI Coopers en BMW X1 gefabriceerd. Het is de enige autoproducent van seriemodellen in Nederland. Exacte cijfers over het gebruik van verdovende middelen bij Nedcar zijn er vooralsnog niet, meldt 1Limburg. De autofabriek heeft ook nog niet gereageerd. 

ANP
Foto ANP24 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Elke Schepers

  Alweer iets negatief over de medewerkers. In plaats eens iets goeds te schrijven over wat we wel goed doen . We werken 9 en een half uur per dag . En hebben 58 seconden en soms 56 seconden de tijd per auto om ons werk te doen . En dat doen we toch !!!?

 • peter maas

  Men zou wel eens verschieten moest men dit in belgische bedrijven ook eens natrekken!

 • Ivo Torfs

  Het vergemakkelijkt de goedkope ontslagen wegens dringende reden.@Thomas Bulté, knappe uitleg maar raakt kant noch wal.

 • Mathias Van Herck

  Je zal naar worden tegengehouden omdat er een een joint in een of ander gat van de wagennheeft laten vallen.....wat dan? Dan ben je die wagen ook nog kwijt.

 • Thomas Bulté

  Is het beste bewijs dat het gelegaliseerd moet worden. Als men het nu nog niet snapt. 3000 mensen "onder invloed", en die fabriek draait nog steeds prima, perfect zou je zelfs kunnen zeggen. Ik durf te wedden dat ze beter werken mét dan zonder. Je hebt, mind you, "werkdrugs" en "partydrugs", dat eerste kan bij feesten ook, het tweede zal uiterst weinig of niet op de arbeidsvloer geconsumeerd worden. Motörhead iemand?