Helft Nederlandse bisschoppen wist van misbruik binnen Kerk

katholieke kerk priester pastoor katholocisme catholic church priest
iStock katholieke kerk priester pastoor katholocisme catholic church priest
De helft van alle Nederlandse bisschoppen en kardinalen tussen 1945 en 2010 wist van seksueel misbruik binnen de Rooms-Katholieke Kerk. Vier (hulp-)bisschoppen hebben zelf kinderen misbruikt, zestien anderen beschermden pedofiele medewerkers. Dat schrijft de Nederlandse krant NRC na eigen onderzoek.

De krant meldt dat geestelijken van wie bekend was geworden dat ze kinderen hadden misbruikt, gewoon werden overgeplaatst. Vaak ging het misbruik dan verder in de nieuwe parochie met andere kinderen.

NRC heeft een lijst met alle betrokkenen en wat hun rol was in het misbruikschandaal. Ook van de vier die zelf kinderen hebben misbruikt, wordt de naam genoemd. Hun zaken zijn volgens de krant al verjaard. 
10 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Dikke Van Aarschot

  Wanneer gaan mensen beseffen dat ze bhelogen werden een kerk gellijk welke word geleid door mensen

 • Lisette Theunis

  De andere helft deed er misschien wel aan aan mee en zwijgt natuurlijk. Dat heet dan schuldig verzuim en dus schuldig aan strafbare feiten wegens medeplichtig aan een organisatie waar deze praktijken getolereerd werden. Subsidies intrekken zou dan ook een gepaste straf zijn.

 • Roger Rymen

  Is dit dat Europa, geschoeid op zogenaamde christelijke waarden?

 • Erwin Vandriessche

  Natuurlijk wisten ze dat, alsook de paus hé! Je kan me niet vertellen dat die misbruiken niet gezien of gemerkt zijn! Maar wat doet dit besloten groepje, alles afstrijden en in de doofpot stoppen. Toendertijd kon dit nog door hun machtspositie, nu komt de vuile was boven drijven en stinken. En wat doen ze eraan? Nog altijd niets of veel te weinig!

 • guido vermeyen

  Reken er België, Ierland, Uk er maar bij...en de schuldigen in het verborgenen nietwaar, nog altijd beschermd door de magistratuur, domus dei...Zelfs kard. Danneels wist ervan , wraakroepend!