Helft Duitse autotoeleveranciers plant banen te schrappen

Volkswagen behoort tot een van de grootste autoleveranciers in Duitsland, al is het niet duidelijk om welke bedrijven het precies gaat.
Sina Schuldt/dpa Volkswagen behoort tot een van de grootste autoleveranciers in Duitsland, al is het niet duidelijk om welke bedrijven het precies gaat.
De Duitse autosector, een van de belangrijkste sectoren in het land, dreigt dieper in crisis te raken. Bijna de helft van de toeleveranciers is van plan om banen te schrappen, zo blijkt maandag uit een studie door de vereniging van Duitse kamers van industrie en handel DIHK.

De bevraagden wijten het banenverlies niet enkel aan een afname van de orders door de marktomstandigheden, maar ook door de shift naar elektrische aandrijvingen. Die vergen minder onderdelen en hun assemblage kan verder geautomatiseerd worden.

Waarschuwing voor Duitse economie

De negatieve situatie in de auto-industrie moet een waarschuwingssignaal zijn voor de Duitse economie, zegt DIHK-topman Martin Wansleben. Volgens hem schaden de internationale handelsconflicten, brexit en zwakke wereldeconomie de industrie. De DIHK dringt er daarom bij politici op aan om meer inspanningen te leveren.

Van de bevraagde toeleveranciers geeft 44 procent aan van plan te zijn hun investeringen terug te dringen omwille van de discussie rond alternatieve aandrijvingen. In totaal namen 167 bedrijven uit de autosector deel aan de studie.
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • raf peeters

  Studie's voorspellen 1.2 miljoen werklozen de komende 5 jaar ,wel ze zijn al goed op weg ,de ontslagen de laatste 5 maand samen zijn al goed voor ca 500000,doe maar verder.Iedere oorlog is ooit begonnen met het ineen storten van de economie.

 • marc Deglin

  de "green deal" begint al jobs te kosten , en alle groenen en linksen beweerden dat dit niet zou gebeuren.

 • Frans Peeters

  De oude Europeese industrie kan de moderne Chineese industrie niet bij benen met alle gevolgen

 • Jules Vermeers

  Klimaat betogers hebben het goed voor elkaar gekregen, vader en moeder aan de dop dank zij hun gedoe. Natuurlijk moeten we ons klimaat beschermen maar wel daar waar het echt kapotgemaakt wordt en ieder verstandig mens weet waar dat is!!!