Hele wereld valt over ontvoering meisjes

Nigeriaanse vrouwen protesteren vanwege het falen van de overheid om de meer dan 200 meisjes te vinden.
EPA Nigeriaanse vrouwen protesteren vanwege het falen van de overheid om de meer dan 200 meisjes te vinden.
De hele wereld bemoeit zich inmiddels met het lot van de meer dan 200 ontvoerde schoolmeisjes in Nigeria en overal klinken steunbetuigingen. Prominenten van de Amerikaanse presidentsvrouw Michelle Obama en de Pakistaanse activiste en scholiere Malala tot aan VN-chef Ban Ki-moon laten van zich horen.

Moslimgroepering Boko Haram ontvoerde de meisjes 3 weken geleden in de plaats Chibok in het noordoosten van het Afrikaanse land. Leider Abubakar Shekau van de radicale beweging dreigde deze week de scholieren te "verkopen". Zij zouden niet op school moeten zitten, maar moeten trouwen, liet hij weten.

Maar de Nigeriaanse president Goodluck Jonathan zei vandaag dat de ontvoering wel eens "een keerpunt" kan zijn in de strijd tegen Boko Haram, die dood en verderf zaait in zijn land. Het buitenland heeft daardoor plots veel meer aandacht gekregen voor wat de radicalen aanrichten. In eigen land heeft Jonathan overigens harde kritiek gekregen omdat de Nigeriaanse autoriteiten laks zouden hebben gereageerd op de kidnap.

Internationale hulp
Een Amerikaans team is inmiddels aangekomen om de meisjes te helpen vinden, maar ook Frankrijk, Groot-Brittannië en China bieden praktische hulp.

Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties zei vandaag "uiterst bezorgd" te zijn over het lot van de meisjes. Hij zei dat aanvallen op kinderen en scholen op geen enkele wijze kunnen worden gerechtvaardigd.

Michelle Obama twitterde een foto waarop ze een bordje met de tekst "breng onze meisjes terug" omhooghoudt. Malala Yousafzai, het Pakistaanse meisje dat in haar hoofd werd geschoten door de Taliban, zei dat de wereld "niet stil mag zijn", omdat "dit anders meer en meer zal gebeuren".

Maar ook wetenschappers en mensenrechtendeskundigen van de Organisatie van de Islamitische Conferentie (OIC) keurden in scherpe bewoordingen de actie van Boko Haram af. Het is een "grove misvatting van de islam", stelden de geleerden van de grootste moslimorganisatie in de wereld. Het Internationaal Strafhof in Den Haag sprak zijn afschuw uit.

Drones
Toch kan het buitenland nog meer doen, denken deskundigen. Nigeria-kenner Akinyinka Akinyoade denkt dat het sturen van drones en andere hoogwaardige technologie voor het verbeteren van het inlichtingenwerk de beste manier is om te helpen in de strijd tegen Boko Haram. Nigeria heeft daar meer aan dan aan de komst van grote groepen buitenlandse militairen, stelt de expert van het Afrika-Studiecentrum in Leiden.