Hele wereld reageert met afschuw: “Frankrijk is geraakt in zijn hart, identiteit en geschiedenis”

EPA
In heel de wereld is meteen met afschuw gereageerd op de verwoestende brand in de Notre-Dame. 

De Franse president Emmanuel Macron meldde op Twitter dat zijn gedachten bij alle katholieken en bij alle Fransen zijn. “Zoals al onze landgenoten ben ik vanavond erg verdrietig om dit deel van ons te zien branden”, zei hij op Twitter.

Ook de Amerikaanse president Donald Trump volgt de brand. “Zo erg om die enorme brand te zien in de Notre-Dame-kathedraal in Parijs”, twittert Trump. Hij stelt ook voor om blusvliegtuigen in te zetten om de brand te blussen en vindt dat er snel moet worden opgetreden. “Must act quickly!”

Trumps vrouw Melania heeft ook getwitterd. “Mijn hart breekt voor de mensen in Parijs.” De First Lady zegt te bidden voor ieders veiligheid. Mike Pence, de vicepresident van de Verenigde Staten, noemt de Notre Dame een iconisch symbool.

Ook de Amerikaanse oud-president Barack Obama en zijn vrouw Michelle hebben elk apart gereageerd. “De Notre-Dame is een van 's werelds grootste schatten", schreef Obama “en we denken aan de Fransen in deze tijd van rouw. Het ligt in onze aard om te rouwen wanneer we geschiedenis verloren zien gaan, maar het ligt ook in onze natuur om alles weer zo sterk mogelijk op te bouwen voor de toekomst”, schreef Obama bij een foto waarin hij met zijn familie kaarsen aansteekt in de kathedraal. Michelle Obama beaamde dat: “Ik weet zeker dat we de Notre Dame snel weer zullen bewonderen.”

De burgemeester van Londen reageert geschokt. “Hartbrekende taferelen van de Notre-Dame-kathedraal in lichterlaaie”, zegt Sadiq Khan op Twitter. Hij zegt ook dat “Londen vandaag rouwt met Parijs” en dat de twee wereldsteden altijd in vriendschap zullen zijn verbonden.

Ook uit ons land kwamen reacties. Premier Charles Michel zegt dat “zijn gedachten bij onze Franse vrienden zijn” en Vlaams minister-president Geert Bourgeois noemt vandaag “een zwarte dag voor ons christelijke cultureel patrimonium en ons werelderfgoed.”

De directeur-generaal Audrey Azoulay van UNESCO laat weten: “UNESCO staat naast Frankrijk om dit onbetaalbare erfgoed te beschermen en te rehabiliteren.” Azoulay noemt de 850 jaar oude kathedraal in de Franse hoofdstad “erfgoed van onschatbare waarde”. Ze stelt dat haar organisatie de ontwikkelingen rond de brandende kerk op de voet volgt.

“Ik ben diep bedroefd door deze tragedie, Frankrijk is geraakt in haar vlees, in haar hart, in haar identiteit, in haar geschiedenis. Ik wil mijn verdriet delen met de katholieken en met alle Fransen”, reageerde oud-president Nicolas Sarkozy.

Ook vanuit de Europese Unie wordt geschokt gereageerd op de verwoesting die een brand heeft aangericht aan de Parijse kathedraal Notre-Dame. “De Notre-Dame van Parijs is de Notre-Dame van heel Europa’’, aldus EU-president Donald Tusk. “We zijn vandaag allemaal bij Parijs.’’ 

“Een triest spektakel. Wat een horror”, reageerde Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie. “Ik deel de emotie van de Franse natie, die ook de onze is.” Voorzitter van het Europees parlement Antonio Tajani spreekt de brandweer moed in. De Italiaan noemt de kerk een symbool van Frankrijk waar Europeanen trots op zijn.

Ook voormalig presidentskandidate Hillary Clinton leeft mee. De Britse premier Theresa May heeft geschokt gereageerd op de brand in de Notre-Dame. Bondskanselier Angela Merkel meldt eveneens bedroefd te zijn. Het Vaticaan laat weten te bidden voor de brandweerlieden en zegt te denken aan alle katholieken in Frankrijk.
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Anthony Vandooren

  Ik ben totaal niet gelovig, maar dit is echt pijnlijk... Sterkte aan alle gelovigen en aan iedereen die zich verbonden voelt met dit prachtig staaltje bouwkunst met enorm veel geschiedenis

 • Barbara Schotte

  Nadine, ik begrijp volledig wat je bedoelt! Dit is echt verschrikkelijk, niet te omvatten.

 • Tim Van Acker

  Mooie reacties van prominente mensen

 • Nadine Pardon

  Het is niet beschrijven wat een triestig gevoel me overvalt als ik de beelden van de brandende Notre-Dame zie.

 • Samuel Smausentich

  Niet overdrijven ! Heel de wereld is toch een beetje veel.