Hele week snikheet in West-Europa : in Frankrijk klimt het kwik tot 40 °C

Volgens Franse media doen de temperaturen denken aan de hittegolf van augustus 2003, wat leidde tot een forse toename van het aantal overlijdens (foto rechtsonder). Medewerkers van het Rode Kruis gingen toen langs bij eenzame ouderen (foto rechtsboven).
afp - photo_news Volgens Franse media doen de temperaturen denken aan de hittegolf van augustus 2003, wat leidde tot een forse toename van het aantal overlijdens (foto rechtsonder). Medewerkers van het Rode Kruis gingen toen langs bij eenzame ouderen (foto rechtsboven).
In heel West-Europa is het deze week puffen geblazen. In Parijs en nagenoeg de rest van Frankrijk klimt het kwik woensdag tot 40 graden. Ook Madrid rondt deze kaap. In Berlijn en Milaan wordt het net iets ‘koeler’ met temperaturen tot 37 graden. De hitte neemt in de loop van de week toe.

Franse media spreken van een ongekende hittegolf en herinneren aan de hitte van augustus 2003, toen er naar schatting 15.000 mensen, vooral ouderen, mede als gevolg van de hitte bezweken. De forse toename van het aantal overlijdens werd vooral vastgesteld in de weken en maanden na de hittegolf. 

De huidige hitte komt vanuit het zuiden en neemt in de loop van de week toe. Maandag wordt het al 37 graden in het zuidoosten. Alleen het westen van Bretagne en het uiterste noordwesten van het land zullen naar verwachting voor de ergste hitte gespaard blijven. De hittegolf bereikt naar het zich laat aanzien donderdag en vrijdag zijn hoogtepunt.

De minister van Gezondheid, Agnès Buzyn, heeft gezegd dat alles klaar staat om waar nodig hulp te bieden. Haar collega-minister van Sport verplaatst wedstrijden en in tal van gemeenten of departementen zijn noodvoorzieningen getroffen, zoals voor de zorg of opvang van ouderen. Het ministerie van Onderwijs waarschuwt instellingen geen examens af te nemen in hete ruimten.

Run op ventilators

Veel Fransen zijn naar de winkel gesneld om een ventilator te kopen. De verkoop van deze apparaten steeg bij de winkelketens van Darty en FNAC 600 procent vergeleken bij dezelfde periode vorig jaar.

Ook in onze buurlanden worden maatregelen getroffen tegen de verzengende hitte. In Nederland voeren veel  scholen zogenoemde tropenroosters in. De schooldagen worden ingekort tot het middaguur, om in de namiddag bijvoorbeeld naar het zwembad te gaan.

In de aan de provincie Luik grenzende
 Duitse deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen (NRW) wordt op de meeste scholen de komende dagen ‘hitzefrei’ gegeven wegens de hitte. De Rheinische Post berichtte dat de scholen daar in beginsel zelf over gaan, maar het moet in de klassen wel warmer zijn geworden dan 24 graden, ander is het verlof wegens de hitte niet geoorloofd. Als het 27 graden wordt, is het echt tijd om de scholieren weg te sturen. Naar verwachting wordt het warmer in veel lokalen.

Het laatste weernieuws, weetjes en praktische tips en adviezen gebundeld op een plek. Lees alles in dit dossier.

Survivalgids voor tropische warmte: goed slapen? Eerst warm douchen

Hoe goed werken ventilatoren nu echt om af te koelen?

SOS zonnebescherming: zo kom je veilig in de zon op elke leeftijd
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marco Maerten

  Philomena,uw kennis over klimaat van 50 jaar terug beperkt zich eerder over het 'gevoel' dat er toen enkel warme zomers waren.Het tegendeel is echter waar,een waarnemingsstatistiek beschrijft geen gevoel,maar de realiteit en dat was dat de zomers toen gemiddeld bijna 2°c koeler waren dan in deze eeuw.

 • Yves Pinoy

  Wen er maar aan want dit wordt de toekomst. Het is geen vijf voor twaalf maar vijf na twaalf. Troost jullie, de aarde zal zich wel herstellen, de mensheid echter is gedoemd om te verdwijnen. Veel investeringen in maan- en marsreizen, de rijke lui kopen zich in om voor hun nageslacht alvast een onderkomen te vinden in de toekomst.

 • Michel Mahy

  ongekende hittegolf die doet denken aan de hittegolf van 2003. Met andere woorden de situatie is dus niet ongekend.

 • Christine Laevers

  350 km onder Parijs: twee weken lang boven de 30°C met pieken van 40°C en ook 42°C. Nooit meegemaakt : hier niet maar in België ook niet. Een paar dagen is niet zo erg, maar twee weken lang ... dat wordt een uitputtingsslag voor mens, dier en plant. Op de Franse posten : dit zal zo elk jaar zijn en de duur zal toenemen en de temperaturen zullen stijgen. Dit is nog maar juni!

 • patrick morel

  Met de opwarming van de aarde zullen er meer en meer hittegolven komen en wordt het in het zuiden van Spanje veel te warm om er te verblijven.