Heldhaftige agent die vrijwillig plaats innam van gijzelaar, sterft aan verwondingen

De heldhaftige agent Arnaud Beltrame.
RV De heldhaftige agent Arnaud Beltrame.
Agent Arnaud Beltrame (45), die tijdens de gijzeling in een supermarkt in het Zuid-Franse Trèbes vrijwillig de plaats innam van een gijzelaar, is gestorven aan zijn verwondingen. Dat bevestigt de Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérard Collomb via Twitter. Beltrame speelde een cruciale rol in het oplossen van de gijzeling en gaat als held de geschiedenis in. Hij is het vierde dodelijke slachtoffer van de terreurdaad die IS intussen opeiste.

"Luitenant-kolonel Arnaud Beltrame is van ons heengegaan. Gestorven voor het vaderland. Frankrijk zal nooit zijn heldendaad, moed en opoffering vergeten", tweette Collomb. De minister uitte ook zijn steun aan de familie en naasten van de man en aan de collega's van de rijkswacht van het departement Aude. Beltrame laat een vrouw na.

De 45-jarige luitenant-kolonel van de politie van Aude was als één van de eersten ter plaatse bij het incident. Hij kon met de 25-jarige gijzelnemer Redouane Lakdim onderhandelen dat hij de plaats innam van een gijzelaar. Volgens sommige bronnen zou Lakdim zelfs meerdere gijzelaars hebben vrijgelaten in ruil voor Beltrame. Eenmaal in de supermarkt liet de agent zijn mobiele telefoon aan staan, zodat zijn collega’s buiten mee konden volgen wat er zich binnen allemaal afspeelde.

Schot

Toen de politiediensten binnen plots een schot hoorden, vielen ze meteen het gebouw binnen. Daarbij werd dader Redouane Lakdim doodgeschoten. De heldhaftige agent raakte zwaargewond. Hij werd in allerijl met de helikopter overgebracht naar het ziekenhuis van Carcassonne en is daar uiteindelijk overleden. 

De Franse president Emmanuel Macron loofde de agent meteen nadat hij gewond raakte: "Hij redde levens en vecht momenteel voor het zijne. Onze gedachten zijn bij hem en zijn familie." Na Beltrames overlijden zei de president in een mededeling over hem: "Gesneuveld als een held. Hij verdient respect en bewondering van de hele natie." De officier leverde  volgens Macron "een bewijs van uitzonderlijke moed en zelfopoffering". (lees hieronder verder)

LinkedIn

Beltrame was de nummer drie bij de politie van Aude. Op 13 december vorig jaar leidde hij nog een politie-oefening in Carcassonne, die griezelige gelijkenissen vertoont met de gijzeling van vandaag: een massamoord in een supermarkt. De Franse krant La Dépêche du Midi was er toen bij.  

De man stond eerder al aan het hoofd van de politie van Avranches, van augustus 2010 tot juli 2014. Daarna ging hij aan de slag op het ministerie van leefmilieu, waar hij de samenwerking tussen het kabinet en de politie moest stroomlijnen. De man was ridder van het Légion d'Honneur sinds mei 2012 en was in augustus 2016 benoemd tot luitenant-kolonel.  

Eerbetoon

De eerbetonen aan de agent stromen intussen binnen, onder meer op Twitter. "Ik zal hem voor de rest van mijn leven bewonderen voor zijn moed", klinkt het. "Wat een moed en heldhaftigheid."

(lees hieronder verder)

Dader Lakdim had vanmorgen in Carcassonne een wagen gestolen. Hij verwondde de chauffeur en doodde een passagier. Vervolgens schoot hij vanuit die wagen op vier joggende agenten van de nationale politie. Eén agent raakte gewond aan de schouder.

Achtervolgd door de politie vluchtte Lakdim daarna richting Trèbes en hij verschanste zich rond 11 uur in de supermarkt Super U. Daar doodde hij twee mensen, naar verluidt iemand die in de slagerij werkte en een klant. De ongeveer twintig aanwezige klanten werden een tijdlang gegijzeld, maar werden even na de middag vrijgelaten. De gijzelnemer bleef enkel met de gendarme in de winkel achter. Beltrame had zich aangeboden om de plaats van gijzelaars in te nemen nadat de twee mensen gedood waren, legde de Franse procureur bevoegd voor terrorisme, François Mollins, vrijdag uit. De officier had, eenmaal binnen, zijn telefoon open laten staan en op een tafel gelegd. Toen er schoten klonken, stormde de elite-eenheid van de politie binnen. Iets voor 15.00 uur werd Lakdim doodgeschoten. Hij had meermaals op de officier geschoten en hem ook messteken toegediend.

De dader is een Fransman met Marokkaanse roots. Hij stond bij de autoriteiten bekend als geradicaliseerde islamist.

REUTERS
EPA
REUTERS
EPA191 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Wilfried Vanden Berg

  In België worden ze beloont volgens hun relaties ,niet volgens hun kunde of bekwaamheid. Deze man wel . Een held, zeer bekwaam en kennis van zaken, en de moed om anderen te redden of te helpen. `politiekers ? Durven je jullie dat ? Durven jullie dat?

 • Luc Peeters

  De kerkhoven liggen vol helden.

 • Chris Devlaeminck

  Hij is een held. Hij is er vet mee.

 • Erik Claessens

  De man is onthoofd i.pl.v. neergeschoten. Dat heeft de leugenpers weeral verzwegen.

 • Raoul Hoylaerts

  dat was een échte,en een échte held.om zo iets te toen met zo een hoge rang.meestal stoppen de hoogsten zich weg achter de kleinsten,deze man niet. dat men eens terug begon met Europa te zuiveren van ongewenste elementen,dan gebeurde zoiets niet.