Heldhaftige agent (57) wil leven van vrouw redden in spermabank en komt zelf om

Greg Meagher.
rv Greg Meagher.
Greg Meagher (57) is niet meer. De agent uit Richmond County liet het leven tijdens zijn dienst. Hij stapte tot tweemaal toe onvervaard door een wolk van vrijgekomen vloeibare stikstof om een werkneemster van een spermabank te redden, maar hij overleefde die heldendaad niet.

Meagher werkte al 33 jaar bij de politie. In 2004 werd hij bijna doodgeschoten tijdens een drugsrazia. Hij kreeg toen een kogel in het gezicht maar herstelde en stond al snel weer paraat om zijn plicht te vervullen.

Zondag liep zijn interventie in de spermabank Xytex in Augusta helaas wel fataal af. Meagher reageerde op een oproep voor werkneemster Anita Wiles die bewusteloos op de grond lag. Door een lek in de tank met vloeibare stikstof in een gesloten ruimte was Wiles onwel geworden. Maar ook de agent raakte bedwelmd door de stikstof. Er werd nog geprobeerd om Meagher ter plaatse te reanimeren en hij werd net als Wiles overgebracht naar het ziekenhuis, maar hij overleed. Wiles' toestand was gisteravond nog kritiek.

Vloeibare stikstof wordt gebruikt om het sperma van donoren in te vriezen. Maar als de stikstof vrijkomt in de lucht, wordt het al snel een gas. Mensen die dat inademen kunnen stikken.

Ook drie andere agenten die ter plaatse kwamen moesten naar het ziekenhuis met ademhalingsproblemen. Zij verkeren niet in levensgevaar. Het was wachten op de resultaten van de autopsie op Meagher om meer duidelijkheid te krijgen over de exacte doodsoorzaak.