Held van Ground Zero die ijverde voor financiële tussenkomst voor zieke collega’s gestorven

 Luis Alvarez getuigde nog maar twee weken geleden voor het Amerikaanse Congres.
AFP Luis Alvarez getuigde nog maar twee weken geleden voor het Amerikaanse Congres.
 Luis Alvarez, de voormalige politie-inspecteur die ijverde voor een financiële tussenkomst in de ziektekosten van hulpverleners van 9/11, is op 53-jarige leeftijd overleden. Alvarez was een van de duizenden hulpverleners die ziek werden van de giftige stoffen die vrijkwamen na de terreuraanslagen. Twee weken geleden kreeg hij nog een staande ovatie in het Amerikaanse Congres na een emotioneel betoog. Ook zijn laatste woorden gingen door merg en been.

Vele hulpverleners werden maanden of jaren na de aanslagen ziek door de giftige rook en stoffen die op ‘ground zero’ vrijkwamen. Alvarez was dus een van hen. De overheid heeft normaal een speciaal hulpfonds voor die mensen om de medische kosten te betalen, maar het geld daarvoor dreigt nu op te geraken door nalatigheid van het Congres.

Komiek en presentator Jon Stewart zakte twee weken geleden samen met enkele zieke hulpverleners van 9/11, onder wie Alvarez, af naar het Congres om de leden te confronteren met hun nalatigheid en maakte indruk met een emotioneel betoog.  Als Jon Stewart het bekende gezicht van de steunactie was, dan was Luis Alvarez de ziel. Na zijn hartverscheurende speech kreeg hij een staande ovatie.

De voormalige politie-inspecteur bij de ontmijningsdienst van de New Yorkse politie, die kanker kreeg in 2016, moest de volgende dag zijn 69ste chemokuur ondergaan. Maar die ging niet door wegens een nakend leverfalen. De 53-jarige man werd daarop overgebracht naar de afdeling palliatieve zorgen. Vanop zijn ziekbed sprak hij nog met Fox News. Het nieuws van zijn dood werd bekendgemaakt door de detective-eenheid van de New York Police Department (NYPD).
24 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Don Tessers

  Een man is een held die gewoon zijn plicht deed en daarna nog eens veel zaken naar voren bracht die niet klopte. Daarna nog door de wetenschap voorgelicht dat de gevolgen van 9/11 ook voor hem zelf dodelijk zou aflopen. We mogen wensen dat de echte antwoorden nog eens boven tafel komen. R.I.P Luis Alvarèz.

 • Lilanne Fierens

  een grote man is gestorven hij heeft tot zijn einde voor zijn makkers gezorgd, rust zacht

 • Eric Severijns

  R.I.P. Luis, you will always be a HERO.

 • Gilbert Rodts

  Politici zitten niks in met de gewone mens .Terwijl zij de boel mogen opkuisen in het stof staan de politici voor de camera's te vertellen dat ze alles onder controle hebben .Zelfde in een oorlog gewone burgers moeten elkaar vermoorden terwijl de politici wijn zit te drinken en daarna wat zever gaan vertellen .

 • Robin Geevels

  Rip true Hero