Held (8) sterft terwijl hij zus beschermt tegen aanrander

Martin Cobb
Privéfoto Martin Cobb
De 8-jarige Martin Cobb uit Richmond, Virginia, die zijn 12-jarige zusje wilde beschermen tegen de aanval van een verkrachter heeft zijn heldendaad met de dood moeten bekopen. Toen de kleine Martin zijn zus te hulp schoot, sloeg de aanrander hem met een steen tegen het hoofd. Voor het jongetje kon geen hulp meer baten. Hij stierf ter plaatse.

Buurtbewoners reageerden geschokt toen de politie gisteren omstreeks half zeven, lokale tijd, de woonwijk inreed en het drama duidelijk werd. Martin en zijn zus speelden vaak in de buurt van het treinspoor achter hun huis. "Er is niemand hier die hem niet kent", zegt een ontroostbare tante Geraldine Pitchford. "Hij was een heel lief ventje, en heeft dit niet verdiend."

Baksteen
De dader benaderde de twee spelende kinderen en probeerde het meisje aan te randen, aldus de politie. Martin trachtte zijn zus te helpen, maar werd met een baksteen op het hoofd geslagen en overleed. Vervolgens bedreigde de man het meisje, en droeg haar op verkeerde informatie te verschaffen.

De politie kreeg de dader, die na zijn dreigementen aanvankelijk omschreven werd als blank met een ruige baard, snel te pakken. De zwarte tiener wordt, na een medische evaluatie, aangeklaagd wegens poging tot verkrachting van het meisje en de moord op de kleine Martin.

Onafscheidelijk
Martins moeder is door zijn dood te aangeslagen om de pers te woord te staan. "We begrijpen niets van deze zinloze daad", zegt zijn tante. "We hadden nooit kunnen denken dat dit zou gebeuren." Volgens de familie waren Martin en zijn zus onafscheidelijk.

Het meisje wordt momenteel verzorgd in een ziekenhuis. Ze is volgens haar familie getraumatiseerd, maar maakt het naar omstandigheden goed. "Martin voelde zich de beschermer van zijn zus", vertelt een aangeslagen buurvrouw Tracy Lightsey. "Hij heeft haar beschermd tot zijn dood."