Hek op grens tussen Hongarije en Servië voltooid

Hongaarse grenswachten bij een deel van het hek.
AP Hongaarse grenswachten bij een deel van het hek.
Het hek - drie rollen prikkeldraad op elkaar gestapeld - op de grens tussen Hongarije en Servië is voltooid. Het hek loopt langs de complete 175 kilometer lange grens tussen de twee landen. Dat liet een woordvoerder van de regering weten. Hongarije kondigde eerder dit jaar aan het hek te bouwen, om te enorme toestroom van migranten tegen te houden.

Oorspronkelijk zou het hek op 31 augustus af worden gemaakt. Het hek bestaat nu nog vooral uit prikkeldraad, maar de bedoeling is dat er een vier meter hoog hek verrijst. Journalisten ter plaatse stelden al vast dat vluchtelingen zich daardoor niet laten afschrikken.

Het hek is omstreden; verschillende regeringsleiders, waaronder de Duitse bondskanselier Merkel, hebben zich uitgesproken tegen de bouw van het hek. Ook verschillende mensenrechtenorganisaties zijn tegen het hek. Zij noemen het een 'subsidie voor de mensensmokkelaars'. De smokkel van migranten die Hongarije in willen zou door het hek niet afnemen, maar slechts mensensmokkelaars meer geld opleveren.

De Hongaarse premier Viktór Orban is een bekende tegenstander van migranten. Via Servië proberen duizenden migranten Hongarije binnen te komen, om zo binnen de grenzen van de Europese Unie te zijn.