Heisa om ‘segregatie’ zwarte leerlingen in Zuid-Afrikaanse school

De onderwijzer zette kinderen apart omdat ze geen Afrikaans én Engels begrepen.
rv De onderwijzer zette kinderen apart omdat ze geen Afrikaans én Engels begrepen.
Omdat hij leerlingen wilde opdelen op basis van wie Afrikaans én Engels begreep, zette een onderwijzer in de Zuid-Afrikaans provincie Gauteng vier zwarte kinderen apart. De foto daarvan ging viraal op sociale media, de leerkracht werd geschorst.

Volgens Sello Lehari, lid van de inrichtende schoolraad, moet de schorsing toelaten het incident te onderzoeken. “We aanvaarden de verklaring van de leerkracht niet”, verklaart hij. Intussen heeft een aantal witte ouders hun kinderen van de school gehaald, wat volgens de onderwijsraad het racisme op de school illustreert. De ouders vreesden ook voor de veiligheid van hun kinderen, nu er protesten plaatsgrijpen aan de schoolpoort.

Lehari toonde zich geschokt en teleurgesteld, en wijst op de Zuid-Afrikaanse grondwet die discriminatie op basis van ras verbiedt. Het Afrikaans Nationaal Congres, de nationalistische partij die een non-raciale samenleving propageert, kondigde aan dat ze geen racisme in de provincie kan tolereren. Lokaal partijleidster Keneetswe Mosenogi roept de provinciale overheid op het incident te onderzoeken en harde maatregelen te nemen tegen overtreders.

Apartheid was het officiële systeem van rassensegregatie dat van 1948 tot 1990 de Zuid-Afrikaanse samenleving strikt opdeelde. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.