Heineken-ontvoerder Frans Meijer neergeschoten in Amsterdam

Politie bij De Wittenkade in de Staatsliedenbuurt.
anp Politie bij De Wittenkade in de Staatsliedenbuurt.
Een man die vanmorgen in Amsterdam door een motoragent is neergeschoten, blijkt Heineken-ontvoerder Frans Meijer (66) te zijn. De agent schoot omdat er sprake was van een "verdachte situatie"

De politie kwam vanochtend af op een melding van een verdachte situatie in de Staatsliedenbuurt. De motoragent sprak daar twee mannen aan, die het op een lopen zetten. Daarop startte de agent de achtervolging.

Toen de agent ter hoogte van de De Wittenkade bij één van de twee mannen een vuurwapen zag, schoot hij Meijer neer. De tweede verdachte gaf zich over. Beide mannen zijn aangehouden.  De politie heeft een pistool in beslag genomen en doet verder onderzoek. 

Freddy Heineken

Meijer geldt als een bekende onderwereldfiguur. Samen met Willem Holleeder, Cor van Hout, Jan Boellaard en Martin Erkamps ontvoerde hij biermagnaat Freddy Heineken in 1983. 

Tijdens de ontvoering zou Meijer regelmatig rond etenstijd in de kroeg hebben geroepen: "Jongens, ik ga Heineken eten geven." Pas later werd duidelijk dat het geen grap was. 

Na de Heinekenontvoering werd Meijer voor onderzoek naar het Pieter Baan Centrum (een psychiatrische observatiekliniek, nvdr.) gebracht. Hij wist te ontsnappen en vluchtte naar Paraguay, waar hij een restaurant runde met zijn vrouw.  Hij kreeg er drie kinderen. 

Losgeld

Nadat Peter R. de Vries Meijer in Paraguay opspoorde, werd hij in 1995 gearresteerd. Na een lang juridisch gevecht werd hij pas in 2002 aan Nederland uitgeleverd. Meijer bleek zich tot het christendom te hebben bekeerd. Zijn deel van het Heinekenlosgeld beweerde hij verbrand te hebben. 

In 2005 werd Meijer vrijgelaten. Over zijn laatste jaren is weinig bekend. Zijn advocaat reageert verrast op het schietincident. "Ik hoor het net op de radio." 

Archieffoto van Frans Meijer, een van de ontvoerders van Freddy Heineken.
anp Archieffoto van Frans Meijer, een van de ontvoerders van Freddy Heineken.4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • lodewijk maesen

  van 2002 tot 2005 in de cel gezeten...wow...

 • Sobek Wessels

  Toch raar dat al deze gangsters mensen hebben vermoord of hebben laten vermoorden , verschillende zware feiten pleegden en x aantal keren veroordeeld werden maar toch vrij rond lopen ??? Welk Nut heeft het om zulke gangster vrij te laten ? Ze doen toch gewoon verder met hun criminele zaken ...?

 • robin verfaille

  Goeie zaak.Proficiat voor die politieagent.

 • Johan De Clercq

  Amai, Peter R De Vries gaat weer glunderen.......