Heidi groeide op tussen neonazi's: "Ik was als kind een slachtoffer, maar op een gegeven moment werd ik ook een dader"

Heidi Brennckenstein.
Janek Stroisch Heidi Brennckenstein.
In haar boek 'Een Duits meisje' doet Heidi Benneckenstein (25) verslag van haar jeugd tussen neonazi's. "Ik was als kind een slachtoffer, maar op een gegeven moment werd ik ook een dader."

Als meisje van 13 slenterde Heidi Benneckenstein met haar klasgenoten door het Duitse concentratiekamp Dachau, omgebouwd tot museum. Ze verveelde zich. "Ik weet nog hoe het voelde, dat ik niets geloofde van wat mijn leraar stond te vertellen over Joden en andere slachtoffers van de nazi's. Echt, het deed me helemaal niks. Wat kon ik ook anders? Ik was van kleins af aan omringd geweest door mensen die me vertelden dat de Holocaust een leugen was. Dat idee zat in me als een soort muur waarop alle andersoortige informatie afketste."

Je hebt 4% van dit artikel gelezen
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Freddy De Vos

  Veel van je visie wordt bepaald door mensen in je naaste omgeving (ouders, vrienden, familie, collega's, ...). Vaak is het moeilijk om die visie te doorbreken en kan dit relaties doen scheiden).

 • jim choose

  Zoals de ouden zongen, piepen de jongen. Niks nieuws onder de zon.

 • Karel Nyskens

  Weer een verzinverhaaltje.

 • Rudy Verbruggen

  En toch is het niet normaal dat rassen zich mengen

 • Frederik Janssens

  Boris Verhafstoot: ja beeld je in. Van het soort mensen dat een leegstaand pand kraakt. Dan toch liever tussen de mensen die mensen van een andere kleur op de sporen gooien...