Heibel in top Forum voor Democratie na tweet Thierry Baudet die medeoprichter vraagt “eervol terug te treden”

Henk Otten.
Hollandse Hoogte / Arie Kievit Henk Otten.
Er is onenigheid binnen de top van de Nederlandse partij Forum voor Democratie (FvD), onlangs de grote winnaar van de provinciale verkiezingen. Mede-oprichter Henk Otten en binnenkort Senaatsfractieleider is door het bestuur gevraagd om terug te treden als medewerker van de parlementsfractie in de Tweede Kamer. Otten is not amused dat hij het nieuws op Twitter moest lezen.

Eerder werd al duidelijk dat Otten zijn functie als penningmeester neerlegt. Afgelopen zaterdag uitte hij nog forse kritiek op Thierry Baudet in een interview. Volgens Otten vaart de partijleider een te rechtse koers en moet hij het succes van de partij meer delen met andere volksvertegenwoordigers.

Ook was Otten niet erg te spreken over de ‘boreale’ retoriek van Baudet. Wat Otten betreft moet Baudet dergelijke uitingen bewaren voor lezingen. Baudet, die naar eigen zeggen verrast was door het kritische interview, ontkent dat er sprake is van een interne strijd binnen de partij. 

FvD-leider Thierry Baudet maakte het verzoek om terug te treden aan Otten bekend via een tweet. Baudet wenst Otten wel “alle succes” met zijn nieuwe job als fractievoorzitter in de Eerste Kamer, de Senaat. 

Maar de mede-oprichter werd hierdoor op zijn beurt verrast. Otten laat weten het online bericht van Baudet “niet zo handig” te vinden. “We zijn inderdaad in gesprek over de invulling van mijn nieuwe rol in de Tweede Kamer. De gesprekken hierover zijn nog gaande en het lijkt me beter deze tussen partijen te voeren en niet via Twitter, om zo druk op de ketel te zetten.”

Volgens Tweede Kamerlid Theo Hiddema is het helemaal geen nieuws dat de toekomstige senator weggaat bij de Tweede Kamerfractie. “Dat is bij ons intern al maanden bekend”, zei hij in het televisieprogramma Pauw.
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Gerry Cle

  Het boegbeeld heeft begrepen dat hij met 'white power' uitspraken een groot deel van de kiezers kan bekoren en iedereen in de partij die zijn smerige uitspraken niet apprecieert wordt opzijgeschoven.

 • Peter Janssen

  Intern conflict om de partij en vooral Baudet te beschadigen? Hij krijgt teveel steun vanuit de bevolking en dat vormt een gevaar voor de tradio's.

 • ka Van der Linden

  Een cordon sanitaire bestaat ook in Nederland. Een partij(top) moet dan wel heel eendrachtig zijn om dat vol te houden. Niet elke partij(top) kan daar goed mee om. Alleen het VB geeft het goede voorbeeld omdat het VB weet dat heel binnenkort de kansen zullen keren!

 • Rania Desaegher

  Er is geen heibel , die man krijgt gewoon een nieuwe job in de Eerste kamer, wat hij ook zelf wou.