Heel Italië leeft mee met gedumpt 'vissenkind', tientallen adoptiefamilies melden zich

Giovannino
AFP Giovannino
In Italië is afgelopen week een heuse solidariteitsgolf op gang gekomen voor de vier maanden oude baby Giovannino, die door zijn ouders in het ziekenhuis in de steek is gelaten. Nadat de ouders erachter kwamen dat het jongetje aan een zeer zeldzame en ongeneeslijke huidziekte lijdt, dumpten ze hun kind. Inmiddels hebben tientallen families zich voor adoptie gemeld en is er voor ruim één miljoen euro aan donaties binnengekomen.

De vier maanden oude Giovannino groeide deze week uit tot misschien wel de beroemdste baby van Italië. Het jongetje lijdt aan Harlekijn Ichthyosis, een genetische aandoening die een dikke, droge huid en ‘visachtig uiterlijk’ veroorzaakt. Het kind, dat nog steeds in het Sant’Anna-ziekenhuis in Turijn intensief wordt verzorgd, wacht nog op een gezin om voor hem te zorgen.

Zijn ouders zijn al maanden spoorloos nadat ze het kind zomaar achterlieten zonder een boodschap of briefje achter te laten aan zijn hulpverleners.

Miljoen euro

In Italië wordt massaal meegeleefd met het kind. De gemeente Turijn opende zelfs een rekening waar sympathisanten geld naar konden overmaken. Inmiddels is er al ruim één miljoen euro aan donaties binnengekomen. Tegelijkertijd hebben tientallen families bij het ziekenhuis aangegeven het kind dolgraag te willen adopteren. Daar is vooralsnog geen beslissing over genomen.

Er zijn momenteel twee opties voor Giovannino: of hij wordt vanwege de enorme vraag toevertrouwd aan een liefdevol gezin, of hij wordt geplaatst in een speciaal tehuis waar jonge kinderen met ernstige ziektes behandeld worden. De eerste optie heeft de voorkeur van het ziekenhuis. Voorlopig blijft Giovannino in het ziekenhuis totdat de gemeente en de rechtbank erover uit zijn wat er met hem moet gebeuren.

Ruitvormige schubben

Kinderen met de ziekte Harlekijn Ichthyosis worden geboren met ruitvormige schubben, wat problemen met de luchtwegen en beweging kan veroorzaken. Omdat het kindje scheurtjes heeft in de huid die flinke infecties teweeg kunnen brengen, is hij soms wekenlang aan bed gekluisterd.

De huid moet constant worden ontdaan van dode huidcellen en vijf keer per dag worden ingesmeerd met een speciale zalf. Daarbovenop is het voor hem noodzakelijk om drie keer per week in een bad van vochtinbrengende crème te liggen. De ziekte is erfelijk en schuilt in een gemuteerd gen dat is overgedragen door de ouders.
10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Mady Vermeulen

  Kinderen worden volwassenen. De emotie en het medeleven van het moment van de eventuele pleegouders kan omslaan als blijkt dat de verzorging van een kind met deze ziekte ontzettend veeleisend en zwaar is. Dit kindje zal veel geluk nodig hebben om aan de pleegouders te worden toegewezen die zijn intensieve verzorging een leven lang aankunnen.

 • Ludo Wouters

  Velen zullen met mij niet akkoord gaan, maar de ouders van dit kind hebben de juiste beslissing genomen. Zij konden heel waarschijnlijk financieel en materieel nooit de juiste zorgen aan dit kind geven. Aangezien deze ziekte genetisch is hoop ik dat deze ouders geen kinderen meer maken.

 • stefan ceulemans

  Schandalig echt geen woorden voor

 • joachim albert

  Als ze horen dat er 1 miljoen euro is opgehaald, zullen ze snel opduiken...

 • Anja Demartin

  Verschrikkelijk om dit te lezen. Ikzelf heb dezelfde ziekte en met goeie begeleiding en de juiste producten kom je dit wel door... winter is de slechtste periode maar dan is het wat meer smeren. Ocharme, ik wil dit ook adopteren!