Heeft Trump gelijk als hij in zijn betoog voor grensmuur beweert dat “wielen ouder dan wallen” zijn?

REUTERS
Het bezoek van president Donald Trump aan de zuidelijke Amerikaanse grens gisteren is zeker niet onopgemerkt voorbijgegaan. Hij beweerde niet alleen dat hij nooit heeft gezegd dat de Mexicanen rechtstreeks voor zijn grensmuur zouden betalen, maar ook dat de uitvinding van het wiel ouder is dan het bouwen van wallen. Het regende meteen gierende reacties op sociale media. Maar had Trump gelijk of niet?

Donald Trump haalde tijdens een meeting in het Texaanse McAllen uit naar de Democraten die hem geen 5 miljard euro gunnen voor de door hem beloofde grensmuur met Mexico. Hij herhaalde een argument dat hij eerder nog al had opgeworpen. “Ze zeggen dat ‘een muur middeleeuws’ is. Wel, dat is een wiel ook. Wielen zijn ouder dan wallen. Ik heb eens goed gekeken naar alle auto’s buiten en vroeg mij af: ‘Hebben ze eigenlijk allemaal wielen?’ Ja hoor, terwijl ik dacht dat het middeleeuws was. Wielen zijn ouder dan muren, wist je dat? Er zijn nu eenmaal dingen die werken. En weet je wat? Een wiel werkt en een muur werkt. Er is niets zoals een muur.”

Moeten we toch eens checken met de feiten, dacht ook USA Today. De nieuwssite herinnert ons eraan dat de muur van Jericho een van de eerste omwallingen rond een vaste nederzetting in onze beschaving is. Jericho, ook de eerste stad ooit genoemd, dateert van de jaren 9000 v.Ch. In die periode werden tevens al muren gebouwd voor een tempel in Urfa in Turkije.

En het wiel? Die belangrijke uitvinding van de mens is gesitueerd rond 3500 v.Ch. Of: enkele duizenden jaren later dan de muur. Eerst was er het potterbakkerswiel in Mesopotamië en pas veel later bedachten mensen dat het wiel ook kon gebruikt worden om transportmiddelen te maken, weet het tijdschrift Smithsonian. Trump zit er dus wel degelijk naast.
20 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Alan Janssen

  Maar wat wil hij nu eigenlijk zeggen.... alles wat oud is werkt? Ik mis verband en context... maar ja dat is populair tegenwoordig, gewoon roepen.... ook wel kinderachtige journalistiek, maar ook dat is populair tegenwoordig

 • bryant suiskens

  Incorrect, doch het concrete gebruik van een feitelijk "wiel" misschien minder out is, word het onderliggende principe van voorwaardse kracht in voorwaardse beweging te veranderen via het gebruik van een object met cirkelvormige doorsnee al een eeuwigheid gebruikt. Hoogwaarschijnlijk zijn "boomstam" rollen in de oudheid al gebruikt om de karkassen van enorm zware dieren te verplaatsen.

 • Andre Vanwaeyenberghe

  feitelijk neen

 • Eduardo Van hoyweghen

  Zielig....van de media welteverstaan.

 • ivan de ridder

  Denkt die kerel eigenlijk na voor hij iets zegt ? Beide antwoorden zijn schrikwekkend. Wat een warrige prietpraat altijd, een leugen binnen een leugen.