Heeft Mohammed wel bestaan? Wat is de echte oorsprong van de Koran? "Als we deze vragen durven stellen, zullen misschien minder fundamentalisten zich willen opblazen"

Deze auteur wil dat we de fundamenten van de islam ter discussie stellen

De Kabaa in de heilige plaats Mekka. De stad speelt een grote rol in een nieuwe roman over de oorsprong van de islam.
Shutterstock De Kabaa in de heilige plaats Mekka. De stad speelt een grote rol in een nieuwe roman over de oorsprong van de islam.
Als de fundamenten van de islam ter discussie zouden komen te staan, zouden minder fundamentalisten zich dan in naam van die religie opblazen? Met die gedachte speelt een nieuwe roman van een auteur die om veiligheidsredenen anoniem wil blijven.

Het is tijd, vindt Jack van Weimar. De hoogste tijd voor een goede, brede discussie over de fundamenten van de islam: de Koran, de profeet en de heilige stad Mekka. "Die fundamenten zijn niet zo solide als ze lijken. En als blijkt dat je erover kunt discussiëren, hoef je ook niet gelijk iedereen die anders tegen het geloof aankijkt dan jij tot takfir, een ongelovige, te bestempelen. Een religie moet tegen kritiek kunnen, maar nu wordt elke discussie in de kiem gesmoord door de leiders van de islamitische gemeenschap."

Dus schreef Van Weimar
de roman Palimpsest, wat ‘een hergebruikt stuk perkament’ betekent. De ondertitel geeft het onderwerp aan: ‘de geheime oorsprong van de islam’. In de roman gaat een groep wetenschappers op zoek naar de fundamenten van de islam, met als doel te bekijken of een discussie over die onwrikbare waarden kan leiden tot een verlichting in het islamitische geloof.

Van Weimar schrijft onder pseudoniem (zie kader onderaan de tekst), omdat hij de afgelopen jaren pijnlijk werd geconfronteerd met de uitwassen van het fundamentalisme in het geloof. Hij verloor kennissen bij aanslagen door islamitische terreurgroepen. 
110 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Pedro Gonzalez

  Carlo Colucci. Je vergist je, alleszins in mij. Ik zeg hen vlakaf in hun gezicht dat ze onzin vertellen.

 • Jacky Vanderplas

  Een doordenkertje: Wat verkies je, goed en gelukkig leven in je geloof in God, dan sterven en tot de ontdekking komen dat Hij niet bestaat? Of leven zonder God of gebod, dan sterven en dan tot de ontdekking komen dat Hij WEL bestaat??

 • Tim Claes

  Als je deze vraag stelt (en het is een goeie, terechte vraag), dan gaan er net meer fundamentalisten zichzelf opblazen. Want de vraag stellen is "een belediging voor hun geloof" (alsof je een abstract, leven- en gevoelloos iets als een geloof kan beledigen) en als hun geloof beledigd wordt, dan moeten er onschuldigen sterven.

 • jaak Peeters

  Arthur Schopenhauer vond de Koran "een inferieur boek".( De wereld als wil en voorstelling, deel 2, blz. 205). Ik vermoed dat het juist zou kunnen zijn: als mensen de waarheid kennen, zullen ze zichzelf minder makkelijk opblazen. Toch zal het extremisme altijd blijven bestaan, niet alleen in de Islam.

 • Carlo Colucci

  Elke moslim of imam vraagt voor een debat over geloof. Kom met je argumenten maar af dat is wat elke moslim vraagt niemand durft in debat te gaan met moslims over geloof. Maar het geloof uitschelden of cartoons over maken is iets anders dat noem ik geen debat of discussie