Heeft de lancering van deze Russische satelliet spionage tot doel?

EPA
Een Russische Sojoez-draagraket heeft in de nacht van woensdag op donderdag van op de in het noorden van Rusland gelegen basis Plessetsk succesvol een "communicatiesatelliet" gelanceerd, zo heeft het Russische ruimtevaartbureau Roscosmos meegedeeld. Er zijn echter meerdere berichten uit onafhankelijke bron dat het om een spionagesatelliet gaat.

Om 04.01 uur Belgische tijd vertrok een Sojoez-2.1b draagraket. Die zette een kwartier later een Russische communicatiesatelliet in de gewenste baan, aldus Roscosmos en woordvoerder Alekseï Zolotoechin van de rakettroepen. Nadere details omtrent de "communicatiesatelliet" zijn tegen de gewoontes in niet verder gegeven.

Volgens de gespecialiseerde website russianspaceweb.com gaat het niet om een communicatiesatelliet maar om de 14F145 kunstmaan met als nuttige lading Lotos-S voor elektronische spionage. De site beschuldigt de autoriteiten van een "onhandige poging tot desinformatie".

Dat de kunstmaan al een kwartier na de start vrijkwam, duidt trouwens ook in die richting. De baan zou elliptisch zijn, op een hoogte die schommelt tussen 242 en 899 km, met een inclinatie van 67,2 graden tot de Evenaar.

Volgens spaceflight101.com is het de tweede Lotos-S die Rusland heeft gelanceerd, na een eerste exemplaar in 2009. Kunstmanen onder dit programma zijn de meest geavanceerde die Moskou ooit heeft ontwikkeld voor elektronische spionage, in het bijzonder het onderscheppen van radiocommunicatie.