Hebben Mexicaanse dokters dé behandeling gevonden voor een zeldzame en tot nu toe ongeneeslijke hersenstamkanker?

TWEE VLAAMSE KANKERPATIËNTJES VOLGEN CONTROVERSIËLE KUUR IN MEXICO

Mathias Mariën
Hebben Mexicaanse dokters dé behandeling gevonden voor een zeldzame en tot nu toe ongeneeslijke hersenstamkanker? Twee Vlaamse kinderen ondergaan momenteel een kuur van 25.000 euro. "Op korte termijn kan dit een gunstig effect hebben, maar er is geen bewijs dat het ook op lange termijn helpt", zeggen experts. "Hier hebben we tenminste nog hoop", reageren de ouders.

Maithili Vanhille (12) uit het West-Vlaamse Assebroek en Max Hendrix (6) uit het Vlaams-Brabantse Humbeek hebben vorig jaar allebei een loodzware diagnose gekregen: een ponsglioom of hersenstamtumor. Een ziekte die elk jaar twee tot drie kinderen in ons land treft. Een sluitende behandeling is er niet. Doordat de tumor helemaal vergroeid is in de hersenstam, is opereren onmogelijk. Doorgaans wordt geopteerd voor een chemokuur en bestralingen. "Daarmee koop je vaak tijd, maar helaas bestaat er op dit moment geen enkel alternatief", zeggen oncologen Geneviève Laureys en Leen Willems van het UZ Leuven. "Elke dag wordt er verder onderzoek gedaan naar deze ongeneeslijke tumor, onder meer met experimentele behandelingen die strikt gecontroleerd worden."


Dat bracht de ouders van Maithili en Max voordien al tot in Londen en Keulen. Maar daar stopte hun zoektocht niet. "Via internet zijn we uitgekomen bij dokters in het Mexicaanse Monterrey", zegt Sam Vanhille, vader van Maithili. Een paar weken geleden stapte hij met z'n gezin op het vliegtuig. Een groot verschil: de behandeling die ze daar toepassen, wordt niét strikt gecontroleerd.

rv

Praten en stappen

Toch is het geloof van de Vlaamse ouders in de 'Mexicaanse methode' groot. "Ze werken hier al twintig jaar aan een therapie. Sommige kindjes met een hersenstamtumor zijn zeven jaar na de behandeling nog altijd in leven. Iets wat in België nooit zou kunnen", vervolgt vader Sam. Max en zijn ouders zijn al sinds eind mei in Monterrey. "Die jongen kon niet meer praten of stappen, zaken die nu wél weer lukken", aldus nog Sam Vanhille. "Ook bij Maithili zien we al vooruitgang: vanochtend kon ze zonder hulp rechtstaan, iets wat al maanden geleden was. Ondanks de verbetering die er bij beiden is, weten wij ook wel dat het nog erg vroeg is om al conclusies te trekken. We hopen dat de behandeling de tumor kan verschrompelen of de activiteit ervan toch kan stilleggen. Een glazen bol hebben we niet, maar we kunnen niet anders dan proberen. Als Maithili nog zes of zelfs tien jaar zou kunnen leven, staat de medische wereld ook weer verder. Als het niet voor mijn dochter is, dan kan het misschien toch iets betekenen voor andere kindjes die aan deze kanker lijden. Hier hebben we nog hoop, in België was die er niet meer."

rv

Medisch toerisme

De privékliniek in het noordoosten van Mexico ontvangt patiënten van over de hele wereld. Dokters José Alberto García de la Fuente en Alberto Jéronimo Siller Aguirre staan aan het hoofd van de kankerafdeling. Op de Facebookpagina van het ziekenhuis krijgen patiënten tips over restaurants en bezienswaardigheden in de buurt. Patiënten kunnen er ook een beoordeling achterlaten. Medisch toerisme pur sang.


"Wat ze daar doen, is niet nieuw of revolutionair", zegt neuroloog Johan Van Loon van het UZ Leuven. "Er wordt medicatie rechtstreeks via een slagader naar de hersenen gestuurd, om daar heel lokaal en in hoge concentratie in te werken op de bloedvaten. Dat zou op korte termijn zeker een gunstig effect kunnen hebben, maar op lange termijn staat dat helemaal niet vast. Om nog te zwijgen van bepaalde risico's, zoals een bloedklonter."

rv

Tegenvallende resultaten

"Deze therapie is jaren geleden al getest in de medische wereld, maar werd stopgezet vanwege de tegenvallende resultaten", vullen Geneviève Laureys en Leen Willems aan. "Als er érgens in de wereld een nieuwe behandeling of therapie ontwikkeld wordt, weten wij dat ook. Want de resultaten worden dan gedeeld tijdens internationale congressen. Hoe ze in Mexico precies te werk gaan, weet niemand. Op onze vragen reageren ze niet. De dokters in kwestie hebben geen publicaties of resultaten bekendgemaakt."


"Ik vrees dat de gezinnen zich hebben laten meeslepen in een mirakelbehandeling", besluit professor Van Loon. "Pas op: ik begrijp dat volledig. Wie wil als ouder niét alles doen voor zijn of haar kind? Maar er zijn dokters die misbruik maken van de wanhoop van een patiënt of diens familie. De enige die er beter van wordt, is de arts zelf, want voor elke behandeling met 25.000 euro neergeteld worden. Hoe meer je betaalt, hoe beter het resultaat. De laatste hype is Mexico, maar je zag dat eerder ook in de Verenigde Staten en in China opduiken."


(KAV/DBS/MMB)