HBO niet blij met Trumps tweet over sancties: “Hoe zeg je merkmisbruik in Dothraki?”

“Sanctions are coming”, luidde het op de op Game of Thrones geïnspireerde poster.
AP “Sanctions are coming”, luidde het op de op Game of Thrones geïnspireerde poster.
HBO, het Amerikaanse televisienetwerk achter de razend populaire serie Game of Thrones, is niet blij met de tweet van president Donald Trump. Trump had gisteren aangekondigd dat de sancties tegen Iran, die ingetrokken waren na het nucleair akkoord in 2015, opnieuw van kracht worden. Dat deed hij met een prent die leek op een poster van de serie, inclusief aangepaste slogan.

De vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad, Duitsland en de EU hadden in 2015 een nucleair akkoord bereikt met Iran. Daarin werd het nucleaire programma van Teheran ingeperkt, maar in ruil zouden de economische sancties worden opgeheven. De Amerikaanse president Donald Trump heeft de VS echter eenzijdig teruggetrokken uit dat akkoord. Bijgevolg zal het land alle sancties tegen Iran opnieuw invoeren vanaf 5 november.

In zuivere Trump-stijl zette de president het nieuws kracht bij met een niet zo diplomatische tweet. “
Sanctions are coming”, kopt de prent, een knipoog naar één van meest gebruikte slogans van de Game of Thrones-reeks. En dat schoot in het verkeerde keelgat van HBO, het netwerk dat de serie produceert. HBO laat weten dat de boodschap zonder toestemming werd gemaakt. “We waren ons niet bewust van deze boodschap en we zien ook liever niet dat ons merk misbruikt wordt voor politieke doeleinden”, klinkt het in een statement tegenover CNBC.

Dothraki

Ook op Twitter liet HBO merken dat het niet onder de indruk was. “Hoe zeg je merkmisbruik in Dothraki?”, schreef het netwerk in een tweet, verwijzend naar een fictieve taal in de serie. Het netwerk is evenwel niet van plan om juridische stappen te ondernemen, volgens de woordvoerder.

Tot slot uitten ook twee sterren uit de serie hun ongenoegen. Maisie Williams, die Arya Stark speelt, tweette “Niet vandaag”, terwijl Sophie Turner, Sansa Stark in de reeks, het kortweg hield op “Ew”.

Bekijk ook:
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Patrick Kelchtermans

  wow, dat moest een gewone sterveling eens proberen. En zeker in Amerika, een schadeclaim van miljoenen dollars zou je aan je been gelapt krijgen. Zijn eigen 'merk' zal hij niet laten misbruiken, gehaaid zakenman als hij is. Maar hij staat boven de wet, hij doet wat hij wil.

 • Edmond Dantès

  Slechtste VS president ooit.

 • Urban Vyaas

  Hij is wel consequent; hij vertrouwt die Iraanse ayatollah kliek niet en ze werken internationale controles tegen. Hij heeft inzage in de CIA rapporten. Heeft iemand een beter idee dan de sancties terug invoeren?

 • Gust Trentels

  Prachtige foto. En Europa met al zijn machinaties zal moeten plooien als ze business met Iran doen, de bedrijven zullen het weten.

 • paola nerozzi

  Ik kan die vent gewoon niet zien vraag me af wat zijn vrouw in hem heeft gezien zijn geld en greencard zeker