Hawaï verbiedt zonnebrandcrème die koraalriffen beschadigt

Foto ter illustratie.
Photo News Foto ter illustratie.
De gouverneur van de Amerikaanse staat Hawaï heeft een wet ondertekend waarin het gebruik van bepaalde zonnebrandcrèmes wordt verboden. De ingrediënten oxybenzone en octinoxate, allebei bedoeld om UV-stralen tegen te houden, zijn vanaf 1 januari 2021 verboden in de eilandstaat.

De chemicaliën in kwestie zijn zeer schadelijk voor koraalriffen, bleek twee jaar geleden al uit onderzoek. De stoffen hebben een blekend effect, veroorzaken misvormingen en DNA-schade en leiden uiteindelijk tot het afsterven  van het koraal. De zonnebrandcrèmes komen in het water terecht doordat mensen in zee zwemmen en duiken, maar ook door afvalwater dat in de oceaan wordt geloosd.

Een nationale organisatie die de fabrikanten van zonnebrandcrème vertegenwoordigt, heeft zich al uitgesproken tegen de wet. Er is niet genoeg bewijs beschikbaar om zonder twijfel vast te stellen dat de schade wordt veroorzaakt door ocybenzone en octinoxate, vinden zij. 

Vrees voor negatieve gezondheidseffecten

Andere critici zeggen dat het aanbod van betaalbare zonnebrandcrème drastisch zal dalen op Hawaï en dat dit mogelijk negatieve gezondsheidseffecten kan hebben op zowel inwoners als bezoekers die zich blootstellen aan de zon.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • emiel wouters

    Ha ja, ik heb dat ook al gelezen op de nieuwe zonnecrèmes, "Beschadigt geen koraalriffen". ma seg he, da staat er wel in heeeeeeeeeeeeeele kleine lettertjes op hoor.

  • guido vermeyen

    megaliters zonnebrandcrème in de oceanen, legt een filter op het water...laatste jaren geen zonnebrandgedoe op mijn lichaam, langzaam gewennen aan de zon.

  • Ingrid De Clercq

    Chemicaliën op je huid smeren zal wel niet gezond zijn. Uit de zon blijven zal nog het gezondste zijn.