Hawaï legaliseert cannabis

Volgens de nieuwe wet, die op 11 januari volgend jaar ingaat,  riskeert iedereen met maximaal drie gram marihuana op zak slechts een boete van 130 dollar.
Thinkstock Volgens de nieuwe wet, die op 11 januari volgend jaar ingaat, riskeert iedereen met maximaal drie gram marihuana op zak slechts een boete van 130 dollar.
De Amerikaanse staat Hawaï heeft het bezit van kleine hoeveelheden cannabis gedecriminaliseerd. In een twintigtal andere staten gelden er al gelijkaardige regels.

Volgens de nieuwe wet riskeert iedereen met maximaal drie gram marihuana slechts een boete van 130 dollar. Voorheen riskeerden mensen die werden betrapt met een kleinere hoeveelheid een celstraf van 30 dagen en een boete van 1.000 dollar.

Het parlement van de staat had de wet in mei al met een democratische meerderheid aangenomen en bezorgde de tekst vervolgens aan gouverneur David Ige voor de afkondiging. Hij heeft het voorstel niet getekend, maar heeft ook zijn veto niet gesteld. Dinsdag werd de wet aangenomen, die uiteindelijk op 11 januari 2020 van kracht zal gaan.

“Wet gaat niet ver genoeg”

Voorstanders van de legalisering van cannabis juichen de beslissing toe, al vinden ze het jammer dat Hawaï niet verder is gegaan. "Jammer genoeg is drie gram de kleinste hoeveelheid onder alle staten die het cannabisbezit legaliseerden", verklaarde de groep Marijuana Policy Project in een mededeling.

Momenteel is het bezit van kleine hoeveelheden cannabis toegestaan in een twintigtal Amerikaanse staten.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Filip Catz

    Objectief beschouwd wordt er over weinig zaken meer verkeerde info verspreid als over cannabis. Het valt ook op dat dezen die resoluut tegen zijn hun mening als de enige juiste verkondigen, ook al hebben ze niet de minste gedegen kennis en ervaring betreffende die plant noch de effecten na gebruik.

  • Fons Casteels

    Xavier Willockx, Van bio cannabis ga je WEL dood. Maar net zoals bij alcoholverslaving en tabaksverslaving zal het jaren duren voor het lichaam het finaal begeeft. Bij alcohol is het de lever die sneller dan normaal zal falen, bij tabak de longen en bij cannabis de longen én de hersenen.

  • Xavier Willockx

    Gelukkig nog een land dat verstand krijgt..kan ik alleen maar toejuichen . En van bio cannabis kun je onmogelijk sterven.