Hawaï kondigt code rood af door aswolk van 3.000 meter hoog: "Zwaardere uitbarsting kan op elk moment volgen"

REUTERS
In Hawaï is ‘code rood’ voor de luchtvaart aangekondigd omdat vulkaan Kilauea zwaar blijft tekeergaan. De vulkaan spuwt al tien dagen lang lava en produceert nu een aswolk die meer dan 3.000 meter hoog is. Een hevige, explosieve uitbarsting kan op elk moment voorkomen, waarschuwt het Amerikaanse bureau voor geologie.

Sinds deze ochtend wordt er voortdurend meer as geproduceerd door de vulkaan. De assen vormen een gigantische rookwolk, en worden door de wind tot bijna 30 kilometer ver gedragen. De vulkanische wolk kan ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken, klinkt het. Mensen kunnen ademhalingsproblemen krijgen of zelfs stikken. 

Vandaar werd code rood afgekondigd. “Het alarm betekent dat er onmiddellijk gevaar is voor de gezondheid. Het is dus belangrijk om blootstelling te beperken. Dit is een ernstige situatie die een impact heeft op iedereen die hier aan wordt blootgesteld.” Dat zei de Civiele Bescherming in een verklaring. 

Volgens de US Geographical Survey, de overheidsdienst voor geologie, geeft het alarm daarnaast aan dat zwaardere uitbarstingen op elk moment kunnen volgen. Daardoor zouden er meer assen neerkomen en mogelijk projectielen worden afgevuurd vanuit de vulkaanopening. 

(Lees hieronder verder)

Ondanks het gevaar komen verschillende bewoners het spektakel bewonderen.
REUTERS Ondanks het gevaar komen verschillende bewoners het spektakel bewonderen.
Een vrouw neemt een selfie met op de achtergrond de mogelijk giftige aswolk.
AFP Een vrouw neemt een selfie met op de achtergrond de mogelijk giftige aswolk.

Scheuren

De vulkaan spuwt nu al tien dagen lava door meerdere scheuren. Al 2.000 mensen werden uit voorzorg geëvacueerd en zeker veertig huizen werden vernietigd door de lavastroom. 

Als het niveau van de lava in de vulkaan blijft dalen, dan kunnen er volgens wetenschappers nieuwe scheuren ontstaan. Er kunnen dan ook giftige dampen vrijkomen.

De Kilauea-vulkaan is een van de meest actieve vulkanen ter wereld. Op Hawaï zelf zijn er vijf vulkanen.

REUTERS
Vulkanische gassen ontsnappen uit scheuren in de weg.
REUTERS Vulkanische gassen ontsnappen uit scheuren in de weg.
REUTERS5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gunther Smessaert

  Niks slecht aan er zullen nieuwe eilanden komen

 • Jonathan Wouters

  Wel grappig dat er nog dwazen selfies zitten te nemen. Maak dat je daar wegkomt man! Als het ding ontploft zijn de gevolgen niet te overzien...

 • Christiaan Goethals

  Hawai ligt op een hotspot. De hele rij eilanden zijn er door gevormd en door de continenten verder door geschoven om dan terug in de oceaan weg te zakken. Dus geen gebeurtenis van vandaag maar al eeuwen lang.

 • Geert Moreels

  En bij ons maar zeveren over de uitstoot van de euro 6 dieselwagens.

 • Joseph Van Gool

  Dat ziet er niet goed uit voor dat mooie eiland.