Haven van Calais en Kanaaltunnel geblokkeerd door vakbondsactie

AFP
De haven van Calais en de Kanaaltunnel worden geblokkeerd door stakend personeel van de Franse ferrymaatschappij MyFerryLink. De stakers blokkeerden de sporen met puin en brandende banden. De actie zorgde voor lange files op de toegangswegen en het scheepvaartverkeer in de haven ligt plat. Enkele van de 3000 migranten die in Calais kamperen, proberen naar verluidt de stakingsactie aan te wenden door op de traag rijdende vrachtwagens te springen.

De secretaris-generaal van de vakbond Syndicat maritime Nord, Eric Vercoutre, staat voor de tunnel in het gezelschap van een honderdtal actievoerders. Zowat 600 medewerkers van MyFerryLink, het vroegere SeaFrance, dreigen op 2 juli hun job te verliezen nadat Eurotunnel besloot de samenwerking met MyFerryLink stop te zetten. De stakers protesteren ook tegen de verkoop van twee veerboten van Eurotunnel aan het Deense DFDS.

De actie zorgt voor lange files op de A16 en de toeganswegen naar de haven. Intussen proberen vluchtelingen van de situatie gebruik te maken door aan boord te kruipen van de vrachtwagens, zo meldt een AFP-correspondent. De politie is massaal opgetrommeld.

In de haven van Calais ligt alle scheepvaartverkeer plat. De actie zorgt alvast niet voor hinder voor de Eurostar-treinverbindingen, aldus een woordvoerder van het spoorbedrijf.

AFP

A16 vermijden

Door de sociale acties ontstaan er problemen op de A16-autoweg, bijgenaamd L'Européenne, in Noord-Frankrijk even voorbij de Belgisch-Franse grens. "Op Belgische grondgebied zijn er geen problemen", zegt Hajo Beeckman van het Vlaams Verkeerscentrum, "maar automobilisten en vrachtwagenchauffeurs die naar Calais onderweg zijn, moeten rekenen op minstens een uur wachttijd."

"De A16 is eigenlijk het verlengde van de E40 bij ons, en daar staat het verkeer grotendeels stil", aldus Hajo Beeckman. Volgens de Franse verkeerswebsite Bison Futé zijn de rechter- en middenrijstrook van de A16 versperd. Een aantal opritten zijn afgesloten door de politie om te vermijden dat alles nog meer dichtslibt.

AFP
AFP
AFP