Harvardstudent geeft unieke speech over onderwijs en educatie

Donovan Livingston tijdens zijn afstudeerspeech aan Harvard University.
kos Donovan Livingston tijdens zijn afstudeerspeech aan Harvard University.
Voor de speech waarmee Donovan Livingston zijn onderwijsloopbaan (en die van zijn jaargenoten) voorgoed de geschiedenisboeken in mocht spreken, koos hij niet voor droge woorden, maar wel voor een diepgevoelde en oprechte poetry slam-speech over de rol van het onderwijs.

"Onderwijs is dé methode bij uitstek om ervoor te zorgen dat alle mensen gelijken worden", met die quote van Horace Mann uit 1848 opent Livingston zijn speech. De rest ervan zal hij echter gebruiken om die stelling ongeveinsd en geestdriftig te weerleggen. Tenminste wat het onderwijs zoals we dat vandaag kennen betreft.

"Voor sommigen is het enige verschil tussen het leven in een klaslokaal en dat op een plantage de tijd die ertussen zit", zegt hij. Daarmee wil Livingston wijzen op de manier waarop modern onderwijs nog te zeer uitgaat van gestandaardiseerde doelstellingen en opgelegde modellen, zonder stil te staan bij de intrinsieke waarde en sterktes van elk kind.

Jongeren roept hij dan ook op om "wakker te worden uit de slaap waarin zij door die standaardisering gewiegd worden" en het echte potentieel dat onderwijs hen biedt te zien én aan te grijpen. Leraars roept hij op die jongeren daarbij te helpen zodat elk kind zijn rechtmatige plaats in de wereld kan opeisen. Als dat gebeurt, dan zal niet 'the sky' 'the limit' zijn, zo zegt hij, maar wel slechts het begin.