Harde beelden: pantserwagens verpletteren demonstrant in Chili

Een demonstrant in een rolstoel vlucht voor een spuitwagen van de Chileense politie. Het is sinds oktober onrustig in de Chileense hoofdstad en omstreken vanwege protesten tegen de sociale crisis in het Zuid-Amerikaanse land.
AFP Een demonstrant in een rolstoel vlucht voor een spuitwagen van de Chileense politie. Het is sinds oktober onrustig in de Chileense hoofdstad en omstreken vanwege protesten tegen de sociale crisis in het Zuid-Amerikaanse land.
Twee pantserwagens hebben vrijdag in de Chileense hoofdstad Santiago een demonstrant verpletterd. Volgens de zus van het slachtoffer heeft de aanrijding het bekken van het slachtoffer gebroken. 

Demonstranten gaan in Chili al wekenlang de straat op uit protest tegen de sociale ongelijkheid en uitsluiting in het Zuid-Amerikaanse land. Zij vinden dat de regering te weinig doet om de toegenomen welvaart eerlijker te verdelen en de gebrekkige sociale mobiliteit te verbeteren. 

De manifestanten eisen dan ook het aftreden van president Sebastián Piñera. Hoewel zijn regering beloofde enkele maatregelen te nemen tegen de sociale crisis, peinst de president niet over opstappen. Hij trekt hard van leer tegen de demonstranten, waaronder enkelen verschillende metrostations in brand staken en winkels plunderden.

De media, die dagelijks verslag doen van grotere en kleinere demonstraties, wisten het precieze moment vast te leggen waarop enkele pantserwagens opzettelijk op de demonstranten in lijken te rijden. Daarbij wordt een demonstrant geplet tussen twee wagens.

“Oorlog tegen het Chileense volk”

Parlementslid Giorgio Jackson van de oppositie spreekt schande van het aanhoudende geweld door de veiligheidsdiensten: “De burgemeester heeft gehoor gegeven aan de oproep tot oorlog van de president en heeft het Plein van de Waardigheid (waar de demonstranten samenkomen - red.) belegerd. Het resultaat? Meer geweld en mensenrechtenschendingen. Iemand moet de president vertellen dat hij deze oorlog tegen het Chileense volk beëindigt.” 

Marta Cortez, de moeder van slachtoffer Oscar, laat via Twitter weten dat haar zoon “opzettelijk aangereden en verpletterd” is door twee ‘stinkdieren’, de bijnaam van de Chileense pantserwagens. Ze hebben die bijnaam gekregen omdat vanuit de luiken van de wagens regelmatig traangasgranaten worden gegooid om demonstranten uiteen te drijven. Cortez houdt de Chileense overheid verantwoordelijk voor het letsel van haar zoon die “wonder boven wonder nog in leven is.”

Ook Valeria, de zus van het slachtoffer, roert zich op op het web: “Het bekken van mijn broer is gebroken, hij verkeert in stabiele toestand", schrijft zij op Twitter. Ze is er van overtuigd dat het niet om een ongeluk gaat: “Het eerste wat ik tegen mijn moeder zei, was: ‘ze hebben dit opzettelijk gedaan'.”

Mensenrechten

Het incident staat niet op zich. Zowel Chileense als internationale mensenrechtenorganisaties hebben het geweld en de mensenrechtenschendingen door de veiligheidsdiensten gedocumenteerd en veroordeeld. Zo becijferde Human Rights Watch dat er 26 doden vielen sinds de protesten begonnen in oktober. Ook raakten ruim 11.000 mensen gewond en verloren 19 demonstranten een oog. Seksueel geweld tegen vrouwelijke demonstranten wordt evenmin geschuwd. 

Mede daarom gingen ook feministen de straat op en brachten via het lied ‘de verkrachter dat ben jij’ - dat inmiddels wereldwijd viraal ging - deze problematiek onder de aandacht.
10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • coppens jean-pierre

  Niet alleen in chili, ook in Hong Kong, Parijs, Libanon ... en talrijke andere landen en steden gebruikt de regering oorlogsgeweld tegen de betogers en worden de mensenrechten geschonden. Onverantwoord waar zal dit eindigen? Hoelang zal het nog duren voor de regeringen beseffen wat de bevolking wilt: welzijn, rust, een waardig inkomen en social welzijn.

 • Kim Vancauwenberghe

  Stefan Crama, er worden mensenrechten geschonden. Dan verdedigen mensen zich en komen ze terecht in opstand. Wat jij zegt klopt echt niet.

 • paul van de velde

  Dat ze dan de politie agenten bij hun thuis prive gaan op zoeken. De stakers zorgen ook voor hun welvarendheid maar dat vergeten zij.

 • Paul Buckens

  Welke gek rijdt daar met die gepanserde wagen , hopelijk wordt die voor het gerecht gebracht. Dit heeft niets maar dan ook niets te zien met orde handhaving. Zelfs bij het wegrijden is het een moordenaar achter het stuur.

 • jef Joossens

  Eigenlijk toch goed dat de Belg een verstandig, braaf en kalm mens is. Als men in Belgie het zuiders temperament zou bezitten dan lag het land ook helemaal overhoop door het feit dat de kiezers gewoon worden uitgelachen door de politieke elite. Ik ben voorstander van geweldloos maar de vraag is `` hoelang gaat het nog duren voor dat de stoppen bij de gewone bevolking gaan doorslaan?´´ Hoe lang kan men dit nog blijven pikken?